Hur länge smittar en vagel?

Innehållsförteckning

Hur länge smittar en vagel?

Hur länge smittar en vagel?

En vagel är en inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar. Inflammationen är helt ofarlig och vanlig hos både barn och vuxna. Vageln smittar inte.

Vad händer när en vagel spricker?

Den inflammerade vageln kan även spricka av sig själv och det kan då komma ut lite var och blod. Tvätta då rent med vanligt vatten. Vid stor rodnad och svullnad kan bakteriedödande ögonsalva hjälpa, kontakta din husläkare för detta.

Kan man sticka hål på en vagel?

Det är viktigt att inte använda huskurer, exempelvis att sticka hålvageln. Det kan orsaka mer besvär. Använd receptfri ögonsalva eller ögontvätt om vageln skaver mot ögat. Det kan stimulera läkningen och lindra besvären.

Kan sitta på vagel?

Du kan uppleva något av följande besvär om du har fått en vagel: Det känns ömt och varmt där vageln finns, vid ögonlockskanten eller i ögonlocket. Det känns som om något skaver mot ögat. Du kan se en liten röd svullnad på ögonlockskanten.

Hur får man bort en inkapslad vagel?

I vissa fall kan du en inkapslad vagel. Då bildas en ofarlig liten knöl som inte orsakar någon smärta. Den kan finnas kvar under lång tid, men brukar försvinna av sig själv. Sådana inkapslade vaglar kan opereras bort om de inte försvinner inom ett halvår.

Hur får man bort en vagel i ögat?

Det är vanligt att få vaglar om du har torra ögonlockskanter. Du kan förebygga besvären genom att smörja ögonlockskanten med en mjukgörande ögonsalva. Salvan finns att köpa receptfritt på apotek. Fråga personalen på apoteket vilken salva som passar bäst.

Kan man förebygga vagel i ögat?

Det är vanligt att få vaglar om du har torra ögonlockskanter. Du kan förebygga besvären genom att smörja ögonlockskanten med en mjukgörande ögonsalva. Salvan finns att köpa receptfritt på apotek.

Har ont i ögat när jag blinkar?

Du kan uppleva några av följande besvär om du har fått in skräp i ögat: Det känns som att det skaver i ögat när du blinkar. Det kan bero på att skräpet har fastnat under ögonlocket eller att skräpet givit ett skrubbsår på hornhinnan. Ögat kan bli rött.

Hur får man bort en inre vagel?

Vad kan jag göra själv?

  1. Värm och massera ögonlocket lätt med varm kompress. Värme och massage öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare. ...
  2. Om vageln spricker. Du kan tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten om vageln spricker och det bildas var. ...
  3. Använd inte linser.

Hur opererar man bort en vagel?

Ögonlocket vänds med en klämma. Därefter läggs ett li- tet snitt på insidan av ögonlocket och innehållet i vageln skrapas bort. Inga stygn behövs. Ingreppet görs i lokal- bedövning och efteråt smörjer man med Chloromycetin® ögonsalva 3 gånger dagligen i en vecka.

Relaterade inlägg: