Vad innehåller en surdeg?

Innehållsförteckning

Vad innehåller en surdeg?

Vad innehåller en surdeg?

Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmål, får växa i en blandning av mjöl och vatten. Då bildas mjölksyra och ättiksyra som ger syrlig smak på brödet. Surdeg gör även brödet mer hållbart (det möglar inte så lätt) och gör att det blir lätt att skära i skivor.

Varifrån kommer surdegsbröd?

Surdegar har använts i tusentals år. Den nämns i flera religiösa skrifter, bland annat flera gånger i Bibeln, och anses komma ifrån Egypten för cirka 6 000 år sedan. Bagerijäst började användas först på 1800-talet.

Vad matar man en surdeg med?

Ofta brukar man mata surdegen med lika delar mjöl och vatten, men vissa föredrar sin surdeg lös, andra tjock. Surdeg är resistent mot mögel men trivs inte i närheten av jäst. Jästen gör att surdegen kommer i obalans eftersom jästens bakterier tar över.

Varifrån kommer vitt bröd?

Brödets historia kan dateras så långt tillbaka som till Mesopotamien mellan 80 f.Kr., då bröd uppfanns genom en vidareutveckling av gröt. I början var det enbart krossade sädeskorn blandade med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll.

Relaterade inlägg: