Vem är Envoyén i renegater?

Innehållsförteckning

Vem är Envoyén i renegater?

Vem är Envoyén i renegater?

Han har att skriva en rapport. Envoyén, maktens diskreta hantlangare, har lagt en beställning. Rapporten, visar det sig, ska handla om vad som hände i Svenska Akademien ödesåret 2018.

Vem är Henry Morgan Klas Östergren?

I romanen står Henry Morgan plötsligt vid berättarens grind. Han kommer med ett uppdrag från högre ort, från den mystiske Envoyén. Man vill att Klas Östergren, eller rättare sagt hans fiktiva ställföreträdare, ska skriva en rapport om vad som hände när Akademien brakade samman.

Vem ersatte Klas Östergren på stol 11?

Klas Östergren, född 20 februari 1955 i Stockholm. Författare och översättare. Han invaldes i Svenska Akademien 27 februari 2014 och tog sitt inträde 20 december 2014. Östergren efterträdde konstkritikern, författaren och musikern Ulf Linde på stol nr 11.

Vad har Klas Östergren skrivit?

1989 bosatte han sig permanent i Vitemölla. Där fann han stoff till en ny litterär inriktning. De tre romanerna Ankare (1988), Handelsmän och partisaner (1991) och Under i september (1994) handlar om utsatthet och mänskligt tillkortakommande. Östergren övergav tills vidare stadsmiljön som spelplats.

Vem är Torsten Ljung i renegater?

En reklamare vid namn Torsten Ljung är huvudperson och offras som syndabock. Den här delen, som skildrar en historisk tid, är förstås viktigare egentligen. Klas Östergren fungerar som en litterär grävande journalist, med sökarljuset på skandaler.

Vem är baronen?

Den 39-årige baronen var ständigt i bråk med myndigheterna. Till slut tröttnade han. Nu sitter han anhållen misstänkt för att ha placerat ut bomber i Södertälje hamn. Baronen med familj bor på ett säteri i Södermanland där han driver jordbruk.

Finns Henry Morgan på riktigt?

Henry Morgan levde ut sina sista år på Jamaica där han till och med blev guvernör och levde i enorm rikedom och överflöd. Men hans sista år var olyckliga och han drack rejält. Han adlades 1674. Han dog där år 1688.

Varför lämnade Klas Östergren Akademien?

I affären kring den så kallade kulturprofilen uppges de före detta kollegorna dessutom sakna förmåga "att skilja på Svenska Akademiens affärer och sitt eget privatliv". Reaktionerna på yttrandet blev droppen som fick honom att lämna sin stol.

Vem har skrivit gentlemen?

Klas Östergren Gentlemen/Authors Gentlemen är en roman av Klas Östergren utgiven 1980. Romanen handlar om en ung författares möte med de underliga bröderna Henry och Leo Morgan och deras liv. En central plats i boken är Hornsgatan 29 C på Södermalm i Stockholm.

Relaterade inlägg: