Vad är prickarna på tungan?

Innehållsförteckning

Vad är prickarna på tungan?

Vad är prickarna på tungan?

Smultrontunga, det vill säga en glänsande, röd tunga med upphöjda prickar. Först syns normalt en gulvit hinna på tungan som försvinner efter någon dag, därefter kommer symtomen som kallas smultrontunga. Knottriga hudutslag, som gör att huden känns sträv när du stryker med handen.

Kan man ha afte på tungan?

Nästan alla drabbas någon gång av sår och blåsor i munnen och på tungan. Orsakerna kan vara många men ofta beror de på infektion eller förkylning. Herpes och afte är två vanliga anledningar. Om du drabbas av blåsor i munnen som är smärtsamma eller som inte går över bör du uppsöka vård.

Vad är ytan på tungan?

  • Funktion. Ytan på tungan är täckt av en slemhinna. I slemhinnan finns smaklökarna som gör att människor känner smaken av beskt, surt, sött, salt och umami. Tungans rörelsenerv, kranialnerven Nervus Hypoglossus, styr tungans rörelser. Tungan hjälper till att flytta födan mellan tänderna när man tuggar, och pressar födan bakåt mot svalget.

Har du småsår på tungan?

  • Märken från tänder på tungan är också ett tecken på näringsbrist i kroppen. Småsår på tungan indikerar även det näringsbrist. Oftast så är det brist på järn och/eller B-vitaminer. Har du en lätt brännande känsla på tungan indikerar det att du har för mycket magsaft och att du har magproblem.

Varför får du svamp på tungan?

  • Om du får svamp på tungan kommer du typiskt sett upptäcka det genom att du får en obehaglig och metallisk smak i munnen. Din smakkänsla kan också bli nedsatt Du kommer förmodligen upptäcka vita eller gulaktiga beläggningar på tungan.

Relaterade inlägg: