Hur vet jag att jag har fotsvamp?

Innehållsförteckning

Hur vet jag att jag har fotsvamp?

Hur vet jag att jag har fotsvamp?

Det är vanligast att få fotsvamp i huden mellan tårna och brukar börja mellan fjärde och femte tån, det vill säga mellan lilltån och tån bredvid. Det här är vanliga symtom: Huden flagar eller fjällar. Det kliar och svider.

Hur vanligt är fotsvamp?

Fotsvamp är en vanlig åkomma bland ungdomar och vuxna, särskilt bland personer som idrottar mycket. Sjukdomen kallas därför på engelska för athlete´s foot (idrottarfot). Barn under tio år drabbas sällan av fotsvamp, men det förekommer.

Kan fotsvamp smittar till andra delar av kroppen?

Obehandlad fotsvamp kan nämligen sprida sig till andra delar av kroppen och du riskerar även att smitta andra i din omgivning om du inte behandlar fotsvampen. Du hittar olika behandlingar mot fotsvamp receptfritt på apoteken.

Varför kliar det på hälarna?

Symptom på fotsvamp Du kan även få fotsvamp på sidan av foten eller under foten, till exempel på en häl eller trampdyna. Ibland kan svampen även angripa tånaglar och leda till nagelsvamp. Fotsvamp kliar och kan orsaka blåsor. Huden blir ofta röd och fjällar eller flagnar.

Kan fotsvamp spridas till resten av kroppen?

I vissa fall kan fotsvampen sprida sig till resten av foten och till naglarna och även till andra delar av kroppen, som ljumskar och händer. Ibland förväxlas fotsvamp hos barn med det som kallas ”vinterfötter”. Det är ett eksem och behöver därför behandlas på annat sätt.

Relaterade inlägg: