Vilka gångarter islandshäst?

Innehållsförteckning

Vilka gångarter islandshäst?

Vilka gångarter islandshäst?

Islandshästen är en ras som har fler gångarter än de flesta hästraser i världen. Utöver skritt, trav och galopp kan de även röra sig i tölt och pass. Förutom islandshästen finns ytterligare raser med unika gångarter, till exempel colombiansk Paso fino.

Hur många gångarter har en islandshäst?

Att Islandshästen har fyra eller fem gångarter gör rasen extra intressant. Förutom skritt, trav och galopp har de allra flesta individer tölt och vissa även pass. Man delar in hästarna i fyrgångare eller femgångare utifrån om de har pass eller inte. Gångarten tölt är Islandshästens specialitet.

Hur många islandshästar finns det på Island?

I Sverige är islandshästen den tredje vanligaste hästrasen med ett antal av närmare 30 000 hästar och Island är fortfarande en mycket stor hästnation med ca 100 000 islandshästar på enbart 300 000 invånare. Varje år exporteras ca 4000 hästar från Island, varav ca 500 av dessa till Sverige.

Vilken takt har hästens gångarter?

Skritten är fyrtaktig, vilket betyder att hästen sätter ner en hov i taget. Den börjar med höger bak, följt av höger fram, vänster bak och slutligen vänster fram. Eftersom hästen rör båda sidor likadant kallas den för liksidig.

Vilka raser kan tölta?

Så gott som alla svenska och amerikanska travhästar har denna variant av genen. Hos islandshästen, som ofta kan tölta och gå i pass, finns det många hästar som bär på samma gen variant. Hästar utan detta anlag har sämre förutsättningar för tölt.

Varför har man Viktboots?

Viktboots används både vid träning och tävling av gångartshästar, såsom islandshästen. Viktboots kan användas vid olika taktproblem, eller för att få hästens töltsteg att bli högre eller längre. Extra remmar och andra reservdelar till bootsen, kan du också köpa här.

Relaterade inlägg: