Vad heter Malmbanan i Norge?

Innehållsförteckning

Vad heter Malmbanan i Norge?

Vad heter Malmbanan i Norge?

Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går på linjen Luleå-Gällivare-Kiruna-Riksgränsen och fram till Narviks hamn i Norge. Norska delen av banan heter Ofotbanen och Malmbanans sträcka i Norge är cirka 43 km.

Vilken järnvägslinje ligger utmed Riksgränsen?

Malmbanan är vår tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods. Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge.

När byggdes Malmbanan?

Steget från kolkraft och ånglok till en elektrifierad järnväg kantades av många försök och en hel del svårighe- ter, men också av fiera stora teknologiska landvinningar. 1903 invigdes Malmbanans norra sträck- ning, Kiruna–Narvik. Redan 1888 var den södra delen av Malmbanan, mellan Gällivare och Luleå, klar.

Hur många malmvagnar?

LKAB:s malmtåg består av 68 vagnar per sätt. Varje vagn väger tom drygt 20 ton. Lasten är idag cirka 100 ton per vagn.

Vem äger Malmbanan?

Eldrift infördes 1915 på sträckan Kiruna–Riksgränsen (SJ:s första reguljära eldrift) och på hela Malmbanan 1923. Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går mellan Narvik och Luleå (egentligen Riksgränsen-Boden) och är en av världens äldsta malmjärnvägar. Den ägs och förvaltas av Trafikverket.

Vad heter Lokaltågen i Jönköping?

Tågsystemen som trafikerar Kronoberg är Öresundståg, Krösatåg och Pågatåg.

När kom järnvägen till Gällivare?

År 1888 stod järnvägen mellan Luleå och malmgruvorna i Gällivare klar och det första malmtåget anlände den 12 mars till Svartön med 1000 ton järnmalm i sina vagnar.

När kom järnvägen till Kiruna?

Det första malmtåget lämnade Malmberget med destination Luleå den och föraren var betecknande nog en engelsman vid namn Robertson. Till Kiruna kom järnvägen vid sekelskiftet och två år senare var banan redan framme i Narvik. Malmbanan invigdes 1903 av Oscar II.

Hur många vagnar kan ett lok dra?

De imponerande tågsätten är 750 meter långa, har 68 vagnar och en lastkapacitet på 100 ton per vagn.

Relaterade inlägg: