Har en knöl på foten?

Innehållsförteckning

Har en knöl på foten?

Har en knöl på foten?

Stortåleden kan ibland bukta ut från foten om du har hallux valgus. Det kan då se ut som att en knöl har bildats där leden ligger emot i skon. Det beror på att det under huden finns en slemsäck som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Huden blir då ofta röd och irriterad.

Hur känns en Senknuta?

Då brukar det ömma och kännas som en liten knöl i handflatan. Senknutor eller förtjockningar kan uppstå av olika skäl. Om du har en knuta i handflatan eller en knöl på handen eller handleden kan det röra sig om så kallat ganglion – små, vätskefyllda senknutor som uppstår vid en led eller sena.

Vad menas med ganglion?

Ett ganglion är en rundad utbuktning i anslutning till en led eller en sena. Gangliet är som en liten ballong fylld med ledvätska. Utbuktningen utgörs av en bråckbildning på ledkapseln eller glidytehinnan runt en sena. Gangliet kan vara mjukt eller hårt beroende på hur fyllt det är med ledvätska.

Hur blir man av med Senknuta?

Ganglion är ofarliga och brukar försvinna av sig själva inom ett par veckor. En arbetsterapeut kan hjälpa dig med råd och avlastande förband om gangliet inte försvinner. Vila kan också hjälpa. En läkare kan punktera svullnaden med en nål och suga ut innehållet om du får besvär.

Vad orsakar ganglion?

Alla kan få ganglion och oftast beror det på att man har överansträngt leden. Ganglion på ovansidan av handen är vanligast hos yngre kvinnor som idrottar. Svullnaden kan även förekomma hos äldre på yttersta fingerleden och kallas då mukös cysta.

Relaterade inlägg: