Varför lossnar kristallerna i örat?

Innehållsförteckning

Varför lossnar kristallerna i örat?

Varför lossnar kristallerna i örat?

Orsak till kristallsjuka Kristallsjuka orsakas av att små kalkkristaller i innerörats båggångar, som är en del av kroppens balanssinne, har lossnat och hamnat fel. När du vrider huvudet i vissa positioner rör sig kristallerna och orsakar yrsel. I båggångarna finns en geléaktig massa som täcker så kallade hårceller.

Finns det medicin mot Kristallsjuka?

Patienter med känsligt balanssinne kan använda läkemedel mot åksjuka en timme före behandlingen. Dessa läkemedel dämpar balansorganens impulser. De felaktiga impulserna som hjärnan tar emot blir då mindre intensiva. Särskilt snabbverkande är ett receptfritt medicinskt tuggummi mot åksjuka.

Hur blir man av med yrsel?

Träning och behandling hos en fysioterapeut, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan hjälpa om orsaken är besvär från nackmusklerna. Vid alla typer av yrsel kan fysisk träning och olika former av balansövningar ofta göra att du blir bättre. En fysioterapeut eller sjukgymnast kan visa hur träningen ska göras.

Vad hjälper mot kristallsjuka?

Behandling. Behandlingen kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats. Oftast får man ett program av en sjukgymnast eller läkare, med rörelser som man ska göra hemma. Du kan också få behandlingen på en mottagning.

Finns det medicin mot yrsel?

Dimenhydrinat tillhör en grupp som kallas antihistaminer. Båda substanserna verkar genom att minska symtomen på vertigo (en känsla av yrsel eller av att det “snurrar“) och illamående. När dessa två substanser används tillsammans är de effektivare än när de används var för sig.

Relaterade inlägg: