Är Kungsängsliljan fridlyst?

Innehållsförteckning

Är Kungsängsliljan fridlyst?

Är Kungsängsliljan fridlyst?

Kungsängsliljan namngavs av Carl von Linné år 1740 när han fann det stora beståndet av blomman på Kungsängen i de södra delarna av Uppsala. ... Växten, som är fridlyst, togs till Uppsala av Olof Rudbeck den äldre på 1650-talet.

Hur länge blommar Kungsängsliljan?

Blomningen sker under våren i maj – juni. Blomman avbildas ofta rutig, vilket ganska väl återger det fläckiga mönstret. Kungsängslilja, liksom de flesta blommorna i släktet Fritillaria anses vara rådjurssäkra. Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma.

Var växer Kungsängslilja?

Utbredning. Kungsängslilja är ursprungligen en införd och i äldre tid förvildad art. Arten är vanligast i östra Svealand men förekommer i ett flertal landskap från Skåne upp till Värmland, Dalarna och Ångermanland. Den växer på fuktiga strandängar där den kan uppträda i stort antal.

Får man plocka Kungsängslilja?

I ängsladan finns en utställning om området. Som den trädgårdsrymling kungsängsliljan är så växer den förstås också utanför reservatets gränser. Det är bara en liten del av den en gång så stora kungsängen som blivit reservat. Njut av blommorna på plats, de får inte plockas eller grävas upp.

När blommar Kungsängsliljan i Uppsala?

Ett hav av kungsängsliljor möter dig vid ett besök på Årike-Fyris naturreservat, alldelses nära Uppsala. Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma brukar blomma i slutet av maj och nu kan vårtecknet avnjutas, men på plats. Blommorna får inte plockas eller grävas upp.

Är Kungsängslilja perenn?

Kungsängslilja | Perenner | Fritillaria meleagris | Snabb leverans | Impecta.

Relaterade inlägg: