Vad heter kungafamiljens sommarbostad på Öland?

Innehållsförteckning

Vad heter kungafamiljens sommarbostad på Öland?

Vad heter kungafamiljens sommarbostad på Öland?

Ett sommarparadis för Kungafamiljen Kung Carl Gustaf och hans familj har både tagit till sig Solliden som sitt privata sommarparadis och utvecklat den publika delen av slottsparken. Drottning Silvia besökte Solliden första gången redan 1973 och har under åren tillfört nya växter och planteringar i parken.

Vad heter kungens slott på Öland?

Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för. Det byggdes av min farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet.

Vem byggde Solliden på Öland?

Lite historia om Sollidens slott Arkitekt var Torben Grut, som bl. a. ritat Stockholms Stadion. Byggnaden utformades i Italiensk stil, och en del byggnadsdetaljer och statyer importerades från Italien.

Vem bor på Solliden?

Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Solliden är belägen i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin och stod färdig 1906.

Vart bor kungafamiljen på Öland?

Italienska trädgården i augusti 2006. Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Solliden är belägen i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin och stod färdig 1906.

Var bor Sveriges kungapar?

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.

Relaterade inlägg: