Vad heter kåsa på samiska?

Innehållsförteckning

Vad heter kåsa på samiska?

Vad heter kåsa på samiska?

Samisk kåsa - en traditionell handgjord samisk kåsa (guksi eller kuksa) av björkvril och samiskt mönster på handtaget. Ett vackert konsthantverk.

Hur stor är en kåsa?

Kåsan rymmer 3 dl och passar för både mat och dryck.

Hur gör man en samisk kåsa?

Som ett steg i tillverkningen har kåsan kokats i salt vatten. Den kan smaka något salt till en början men det försvinner. Samer ser sin kåsa som personlig och den ska bara behöva sköljas ur med vatten för att ta bort kaffe eller the.

Vad görs kåsor av?

För att göra en kåsa behöver du en rejäl bit färskt trä utan kvistar och kärna. Björk är ett bra val då det är ett homogent träslag som inte är alltför hårt. Klyv fram ett ämne som är cirka 17×10×9 cm.

Vad är en Träkåsa?

Kåsa, nordsamiska guksi, är ett dryckes- eller serveringskärl med handtag. Kåsa kan dels syfta på en mindre skopa, ett öskärl, eller en större skål. ... I Sverige har kåsa förekommit både i betydelsen av större och mindre kärl. I Sverige förekommer benämningen första gången i en finsk bouppteckning 1449-53.

Hur behandlar man en kåsa?

Din kåsa kommer inoljad och impregnerad med kaffesump. När du rengör din kåsa efter användning, tänk på att inte använda diskmedel utan endast varmt vatten för att sedan torka sedan ur din kåsa med papper. Om du ser att din kåsa med tiden börjar torka och bli lite sträv till ytan så är det dags att olja in den!

Hur behandla kåsa?

Behandla din träkåsa på bästa sätt För att behålla kåsan i trä fin över åren, diska den endast i vatten. Gärna direkt efter användning, viktigt speciellt om du äter mat ur den. Vårda den genom att smörja in den med paraffinolja innan den blir torr. Då följer den dig gladeligen på upptåg år efter år.

Hur ser en kåsa ut?

Förutom handtag, så kan dessa kärl ha ett eller två hål för fingrar. Ena hålet brukar dessutom vara försett med ett band (eller dylikt), för att till exempel kunna hänga kåsan på ett skärp, så att man alltid har den med sig. I dag görs kåsor också av plast eller gummi.

Vad används en kåsa till?

Kåsa, nordsamiska guksi, är ett dryckes- eller serveringskärl med handtag. Kåsa kan dels syfta på en mindre skopa, ett öskärl, eller en större skål. Ordet antas ha lånats till språken runt Östersjön från de slaviska språken. ... I danskan och tyskan kom kåsa främst kommit att betyda större skålar.

Vad är en Björkvril?

En vril som inte har något av stammen, eller bara lite av den kvar på vrilen. ... En vril av den här typen är också alltid frågan om en bit som är utsågad av en större vril. Delar av björkvrilar i denna prisnivå kostar 150 kr plus frakten som generellt brukar ligga på 150 kr.

Vad är Samiskans ursprung?

  • Samiskans ursprung finns i ett fornuraliskt språk som talades kring floderna Volga och Oka i centrala Ryssland för kanske 4 000 år sedan. Från kontakter med andra språk i denna region har samiskan med sig flera urindoiranska och uriranska lånord, bland andra čuohti (hundra) och boazu (ren). Dessa kan dateras till senast omkring 2000 f.Kr..

Vad är de samiska språkvarieteterna?

  • De samiska språkvarieteterna är finsk-ugriska språk och ingår därmed i den uraliska språkfamiljen, skild från de indoeuropeiska språken. Mer specifikt tillhör de den finsk-permiska eller, enligt ett annat klassifikationssystem, den finsk-samiska undergruppen.

Hur många samiskspråkiga talar samiska?

  • Ungefär ) av de samiskspråkiga talar nordsamiska, lulesamiska, 650 kildinsamiska och 300–500 personer sydsamiska, enaresamiska respektive skoltsamiska. Övriga varieteter har mycket få talare. Samiska omnämns i den norska och den finska grundlagen och är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Vad är den samiska klädedräkten?

  • Den samiska klädedräkten kallas kolt på svenska. Den kan ha olika färger. Det är dekorationerna som är viktiga och som berättar om släkten och var den kommer ifrån. Samerna har en egen flagga och en egen nationalsång. I samernas kultur finns musik, litteratur, teater, slöjd och speciell mat. Renen är ett viktigt djur.

Relaterade inlägg: