Hur bildas Favelorna?

Innehållsförteckning

Hur bildas Favelorna?

Hur bildas Favelorna?

Favelor, eller favelas, (portugisiskt uttal: [fɐˈvɛlɐ]) är de kåkstäder som omger de flesta större städerna i Brasilien. De växte sig stora i samband med inflyttning från landsbygden i mitten av 1900-talet. Motsvarigheter finns i andra latinamerikanska och afrikanska (engelska: shantytown) storstäder.

Vad kallas Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro (Januarifloden) eller bara Rio är en stad i Brasilien och är huvudstad i delstaten med samma namn. Rio är Brasiliens näst största stad.

Hur många bor i favelas?

På ett 12 hektar stort område finns omkring 5300 hus vars historia går tillbaka till 1907. Det är en av de mindre av de mer än 700 favelorna i Rio med omkring 20 000 invånare. Uppskattningsvis bor mer än en miljon av Rios 12 miljoner invånare i en favela. I de ofta attraktiva lägena byggs även nytt.

Vart finns kåkstäder?

I delar av Afrika och Asien växer stadsbefolkningen snabbt, och de flesta av dessa nya stadsbor lever i "oplanerad tätortsbebyggelse" - ofta bara kallade kåkstäder eller slumområden.

Vad menade Jerzy Sarnecki när han menade att det är politikerna som bestämmer antalet fångar och inte själva brottsligheten?

Jerzy Sarnecki menar att det är makthavarna dvs. politikerna som styr vad som ska rubriceras som ett brott – de bestämmer vad som är farligt och kriminaliserar det. Att kriminalisera en handling innebär att den som utför gärningen blir straffad. Straffrättens viktigaste lag är Brottsbalken (BrB).

Vad är en kåkstad?

En kåkstad är oplanerad bebyggelse av mycket enkel standard. Kåkstäder utgör ofta en stor del av en stads slum, och saknar vanligtvis elförsörjning, kranvatten och avlopp. Kåkstadens byggnader ligger ibland, i synnerhet i tredje världen, på ockuperad mark.

Vilken land ligger Rio de Janeiro?

Än i dag finns det ett rojalistiskt parti i republiken Brasilien och flera tronpretendenter. Nu öppnades Rio de Janeiros och andra brasilianska städers hamnar för handel med en rad nationer, till Brasiliens och framför allt, Storbritanniens klara fördel.

Vart är bästa stället att bo i Rio de Janeiro?

Copacabana och Ipanema är två av världens mest kända stränder och här ligger också de flesta hotellen i Rio de Janeiro. Ipanema är det bästa området att bo i, med trevliga små barer, restauranter och butiker förutom den härliga stranden. Bland Rio-borna själva är det Ipanema som gäller om de får välja område.

Finns det Favelor i Sverige?

Myndigheterna har i vissa fall gett invånarna äganderätt till sina hus och tillgång till vatten och el. Många favelor styrs dock av organiserade knarkgäng. Och det är till dessa de boende får vända sig när de vill ha hjälp med el, vatten, internet, sjukvård och säkerhet.

Vart finns kåkstäder i Sverige?

Sverige. I Sverige fanns kåkstäder förr i och omkring större städer, och Majorna i Göteborg är ett område som från början var av typen kåkstad. Som regel var de svenska kåkstäderna byggda av trä, och de var kända för att ha dålig ventilation och uppvärmning.

Relaterade inlägg: