Kan man ta manuellt körkort efter automat?

Innehållsförteckning

Kan man ta manuellt körkort efter automat?

Kan man ta manuellt körkort efter automat?

Innehavare av körkort med begränsning "automat" kan efter ett godkänt nytt körprov med manuellt växlad bil, uppgradera till körkort utan begränsning, dvs sedan köra både manuell och automatbil. Inga krav på omprövning av teori eller riskutbildningarna.

Har körkort för automat?

Ett körkort för automat är ett så kallat villkorat B-körkort. På samma sätt som ditt B-körkort är villkorat om du behöver glasögon eller linser – du måste ha dem på dig för att få köra. I det här fallet får du endast köra bilar som är automatväxlade.

Är automat säkrare än manuell?

Körprovet blir även lättare att klara av i en automatisk än en manuell då du inte måste lära dig växlar och koppling. Säkrare. I och med att du kan koncentrera dig mer på trafiken blir din körning säkrare att köra. På så vis kommer du kunna fokusera mer på hastighet, GPS-navigation, trafikregler och säkerhet.

Vad är skillnaden mellan automat och manuell körkort?

Väljer man att ta körkort för enbart automat får man ett villkorat B-körkort, vilket innebär att man endast får köra bilar med automatisk växellåda. Tar du ditt körtkort med en manuell bil får du köra med både automatisk och manuell växellåda vilket ger större frihet.

Måste man ha B96?

En uppkörning för B96, utökad B-behörighet, som genomförs i en automatväxlad bil kommer efter förändringen att ha koden B96. 78 på körkortets baksida. Utökad B-behörighet krävs när släpvagnens totalvikt överstiger 750 kilo och fordonskombinationens sammanlagda totalvikt överstiger 3 500 kilo men inte 4 250 kilo.

Relaterade inlägg: