Var finns Afghanistan?

Innehållsförteckning

Var finns Afghanistan?

Var finns Afghanistan?

Afghanistan ligger i södra Centralasien. Större delen av landet består av otillgängliga bergsområden med toppar på upp emot 7 000 meter över havet. Afghanistan har ett utpräglat inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar.

Vilka länder gränsar till Afghanistan?

Afghanistan är ett land i Centralasien. Landet saknas kust och gränsar till Pakistan i öst, Kina i nordöst, Uzbekistan, Tadzjikistan ochTurkmenistan i norr och Iran i väst. Landet har varit krigshärjat i flera decennier och även om situationen förbättrats sen talibanerna störtades är Afghanistan inget turistland.

Hur många sjöar har Afghanistan?

Afghanistan har endast ett fåtal mindre sjöar. I bergen i norr finns Zarkol i Wakhankorridoren och Shivasjön. Söder om Ghazni finns saltsjön Istadeh-ye Moqor och i sydväst finns ett grunt sjö- och våtmarkssystem där den största sjön är Hamun-i-Saberi. Dessutom finns ett antal dammar i floderna.

Finns det öken i Afghanistan?

Längst i norr finns ett gräsbevuxet slättområde som delvis består av bördig lössjord. Ett relativt låglänt område i sydväst utgörs till stor del av öken och saltträsk. Det afghanska höglandet utgör en vattendelare mellan Central- och Sydasien och från detta rinner floder i alla riktningar.

Vad är gränsen till Afghanistan?

  • Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

Vad är Afghanistan i Asien?

  • Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

När blev Afghanistan självständigt?

  • Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Hur många soldater skickades till Afghanistan?

  • Sovjetunionen invaderade 1979 Afghanistan genom att skicka 25 000 soldater till landet. Detta blev startskottet till ett 10 år långt brutalt krig. De sovjetiska styrkorna ökade snabbt i storlek, till 100 000 soldater, och var militärt överlägsna det afghanska motståndet.

Relaterade inlägg: