Vad heter folk från Andorra?

Innehållsförteckning

Vad heter folk från Andorra?

Vad heter folk från Andorra?

Andorra
Principat d'Andorra Furstendömet Andorra
Största stadAndorra la Vella (cirka 23 000 inv.)
Officiellt språkkatalanska
Demonymandorran
Statsskickfurstendöme¹

Var ligger Andorra?

Andorra ligger i bergskedjan Pyrenéerna, på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Sedan 1993 fungerar det som en suverän stat men Frankrikes ledare och en spansk biskop är fortfarande formella statschefer. Furstendömet är ett finanscentrum och något av ett skatteparadis.

Vad är huvudstaden i Andorra?

Andorra la Vella Andorra/Capitals Andorra la Vella och hotell. Andorra la Vella är Europas högst belägna huvudstad (1023 m ö h) och namnet betyder gamla Andorra.

Vilket är det officiella språket i Andorra?

Catalan Andorra/Official languages

Vem styr Andorra?

Andorra blev en suverän stat och fick sin författning först 1993. Enligt författningen är Frankrikes president och biskopen av Urgell i Spanien landets statschefer, men deras poster är i huvudsak symboliska.

Hur blir man medborgare i Andorra?

De enda som får automatiskt medborgarskap är barn till andorraner. Som utlänning måste du bo 25 år i landet för att kunna bli andorranskt medborgare. Detta har resulterat i att det endast är 32 % av Andorras befolkning som kommer från Andorra. Flest nationalitet är spanska, 44 %.

Hur lång tid tar det att åka genom Andorra?

Körsträckan från Toulouse till Andorra är 184 km via N20, vilket är snabbare än A61. För turister som kommer från Paris skulle det vara en lång bilresa. Om du tar A20 tar det en nio timmars bilresa. Restiden kommer att vara tio timmar om du tar Andorra till Bernac, Frankrike körväg via A10.

Hur stort är Andorra la Vella?

12 km² Andorra la Vella/Area

Vad är Andorra känt för?

Furstendömet är ett finanscentrum och något av ett skatteparadis. Tullfria varor och fina skidbackar lockar drygt tio miljoner turister om året.

Relaterade inlägg: