Kan lavendel blomma om?

Innehållsförteckning

Kan lavendel blomma om?

Kan lavendel blomma om?

Kommer det en andra blomning senare på eftersommaren? Man kan pröva att klippa lavendeln, det kan stimulera den till en andra blomning. Spara gärna även de vissna lavendelblommorna, de doftar gott i till exempel linneskåpet. Annars klipper man ner lavendeln på våren.

Vilken lavendel är perenn?

Efter ett par säsongen blir nedre delen av lavendeln vedartad, som en buske, medan nytillväxten är örtartad, som en perenn. Alla arter av lavendel är fleråriga på varmare breddgrader. Hos oss är den rena arten, Lavandula angustifolia, med alla sina sorter flerårig och härdig upp till de södra delarna av Norrland.

Kan man övervintra lavendel i kruka?

Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. ... Även om du bor i trakter, där lavendel inte övervintrar, kan du odla den. Plantera den i stor kruka, som du lyfter in till hösten och förvarar ljust och frostfritt.

Kan man klippa ner lavendel på hösten?

Tvärtemot vad många tror, så är bästa tiden att beskära lavendeln i september, så snart den blommat klart. Det är viktigt att beskära den ganska hårt så att plantan håller sig kompakt. Höstens beskärning bör göras innan mitten av oktober, för sen utvecklas grenarna som kommer bära nästa års blommor.

När kommer lavendel?

Säsong: Högsäsong under april – augusti, men finns både tidigare och senare. Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. Vatten och näring: Lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålles lätt fuktig – aldrig blöt.

Relaterade inlägg: