Kan omge dolmar?

Innehållsförteckning

Kan omge dolmar?

Kan omge dolmar?

Dolmar (turkiska: fyllning) är ett samlingsnamn för en hel serie av maträtter där den gemensamma nämnaren är den i grönsaker inslagna fyllningen, som består av ris och köttfärs, med varianter av kryddörter, gula linser med mera. ... Dolmar är husmanskost i Mellanöstern där det serveras sallad eller yoghurt till.

Är kåldolmar svenskt?

Kåldolmar är en svensk variant av maträtten vinlövsdolmar. Dolmar tillagade med vitkål istället för vinblad förekommer också i flera andra länder, framför allt i Östeuropa och i Turkiet.

Vem har tagit Kåldolmarna till Sverige?

Man tror att rätten kåldolmar kom till Sverige via Karl XII, från hans fem år i det Osmanska riket. Inte så konstigt att kåldolmens dag firas just den 30 november - till minnet av Karl XIIs dödsdag. I Sverige har man hittat det första dokumenterade kåldolms-receptet i Cajsa Wargs bok från 1755.

Varför heter det kåldolmar?

Det mest intressanta i sammanhanget är att vi i Sverige har bevarat det turkiska namnet dolma (”fyllning”). Detta talar starkt för att vi faktiskt fick rätten som ett direkt lån från Osmanska riket och inte från tyska, franska eller holländska kockar som i sin tur inspirerats av turkarna.

Vilket land kommer dolma ifrån?

Turkiet GreklandArmenienLibanonMellanöstern Dolma/Origins

Var kommer kålpudding ifrån?

Vitkålen fanns tidigt i södra Europa, men kom till Sverige först på 1700-talet. 200 år efter den kom till Danmark. Det sägs att Karl XII tog med sig kåldolmar hem från Turkiet, man kan säga att kålpuddingen är den mer praktiska varianten av kåldolmar.

Var kommer ordet dolma ifrån?

Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan i antikens Grekland och ordet dolma betyder kort och gott fylld, vare sig det är paprikor, salladsblad eller vinblad.

Hur förvarar man dolma?

Du kan fylla alla grönsaker dagen innan de ska tillagas, täck ordentligt och förvara i kylen.

Kan man äta Vindruvsblad?

Visst kan du använda vinbladen till dolmar. Men välj unga, tunna blad som inte har hunnit bli riktigt mörkgröna ännu. De gamla bladen är sega och trådiga. Smaken kan variera något från en sort till en annan.

Relaterade inlägg: