Finns det mellan Narvik och Kiruna?

Innehållsförteckning

Finns det mellan Narvik och Kiruna?

Finns det mellan Narvik och Kiruna?

Eldrift infördes 1915 på sträckan Kiruna–Riksgränsen (SJ:s första reguljära eldrift) och på hela Malmbanan 1923. Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går mellan Narvik och Luleå (egentligen Riksgränsen-Boden) och är en av världens äldsta malmjärnvägar. Den ägs och förvaltas av Trafikverket.

Hur långa är tågen på Malmbanan?

Malmbanan är den enda järnvägen i Sverige som tillåter 30 tons axellast, vilket innebär upp till 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg med totalt 68 vagnar.

När byggdes Malmbanan till Narvik?

1903 invigdes Malmbanans norra sträck- ning, Kiruna–Narvik. Redan 1888 var den södra delen av Malmbanan, mellan Gällivare och Luleå, klar. Det hårda arbetet med att bygga Malm- banan var en milstolpe i historien om den svenska infrastrukturen.

Har två stationer på Malmbanan?

Längs Malmbanans övre del finns flera snarlika stationshus som byggdes för att även inrymma transformatorstationer. Abisko Östra (Ak, 3) är en av de viktigaste stationerna på sträckan med ett stort stationshus och fem spår.

Vad heter järnvägslinjen vid riksgränsen?

Malmbanan är en cirka 500 kilometer lång järnvägslinje som går på linjen Luleå-Gällivare-Kiruna-Riksgränsen och fram till Narviks hamn i Norge. Norska delen av banan heter Ofotbanen och Malmbanans sträcka i Norge är cirka 43 km.

Hur mycket lastar en Malmvagn?

Varje vagn väger tom drygt 20 ton. Lasten är idag cirka 100 ton per vagn. Vagnarna har fyra hjulaxlar, så en ökning från 30 till 31 tons axellast ger en teoretisk ökning på 4 ton mer last per vagn.

Vem byggde Malmbanan?

Byggandet av Malmbanan År 1890 övertog staten Gällivarebanan som överlät den till SJ. År 1898 påbörjade bygget av sträckan mellan Gällivare och Riksgränsen via Kiruna, dvs Riksgränsbanan. Cirka 4.000 rallare var involverade i arbetet och banan öppnades för trafik 15 november 1902.

Relaterade inlägg: