Vilken list runt fönster?

Innehållsförteckning

Vilken list runt fönster?

Vilken list runt fönster?

Vid renovering av gamla fönster eller vid fönsterbyte där fönstret saknar spår används med fördel en U-list i kombination med en fönstersmyg med tapp. U-listen monteras på fönsterkarmen och geras 45 °. Bredden på fönstersmygen anpassa vid att klyva fönstersmygens tapp.

Hur sätter man lister runt fönster?

Så här sätter du enklast upp fönsterfoder och dörrfoder:

  1. Börja med sidorstyckena om du ska sätta foder runt en dörr eller ett fönster. ...
  2. Lägg sen en bit list kant i kant och över sidostycket för att markera var ytterhörnet på vinkeln kommer att vara. ...
  3. Gör klart sidofodren först och mät in överstycket sist.

Vad är ett dörrfoder?

Karmen är den del som dörren hänger i och som sitter i själva öppningen. Fodret är den del som ramar in och syns ut mot rummet. För att slutresultatet ska bli bra, är det viktigt att välja karm och foder som matchar varandra och den dörr som de ska rama in!

Vad är Salningsspår på fönster?

Salningsspår är ett spår på insidan av karmen där du monterar salningar/smygar, t. ex. om väggen är tjockare än själva karmen.

Vad heter list runt dörr?

Foder kallas av en del tillverkare även för infattningar eller omfattningar. De tre namnen täcker dock in en och samma produkt: nämligen lister som täcker mellanrummet och gör en fin avslutning mellan dörr- eller fönsterkarm och väggen. Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

Hur sätter man fast lister?

Hur fäster jag listerna bäst? I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim.

Hur sätter man fast dörrfoder?

Foder sågas lättast, snabbast och mest precist till med en kap och gersåg, men en geringslåda och en fintandad såg går också lika bra. Fodren spikas fast med dyckert – börja med den vågräta delen. När de lodräta och vågräta delarna passar perfekt, fixeras varje hörn med dyckert från varje sida.

Hur långt ut får man sätta ett fönster?

Normalt sätter man alltid ett fönster i våg och parallellt med fasaden, men om väggen lutar så ska även fönstret göra det – risken är annars att du förstärker intrycket av att något är snett på huset. Montera även fönsterkarmen cirka fem centimeter in från fasadlivet för att det ska hamna i väggens så kallade varmzon.

Relaterade inlägg: