Vad är lungorna uppbyggda av?

Innehållsförteckning

Vad är lungorna uppbyggda av?

Vad är lungorna uppbyggda av?

Lungorna är uppbyggda av en speciell sorts vävnad med mängder av lungblåsor som innehåller luft. Det gör att lungorna har ungefär samma konsistens som en tvättsvamp. I varje lunga finns ungefär 400 miljoner lungblåsor. Lungblåsornas väggar är mycket tunna för att syre och koldioxid lätt ska kunna passera.

Hur mycket väger lungor?

Koldioxid är en slaggprodukt från cellerna som blodet transporterar till lungorna för att vi ska kunna andas ut den via utandningsluften. Hur stora lungor man har varierar beroende på kön och ålder, en vuxen mans lungor väger tillsammans mellan 800-1100gram.

Hur stor volym är ett andetag?

VC (vital kapacitet), den största volym man kan andas ut i ett andetag efter en maximal inandning. VC är normalt 5 liter för en vuxen men kan variera.

Vilka typer av sjukdomar finns i lungorna?

  • Det finns olika typer av sjukdomar i lungorna. Det finns obstruktiva lungsjukdomar, där luftflödet i luftvägarna är förhindrat. Det finns även restriktiva lungsjukdomar med minskad total lungvolym. Dessutom finns en rad andra sjukdomar såsom tuberkulos och lungcancer.

Vad kallas Människans lungor?

  • Människans lungor är inneslutna i en lungsäck vardera kallad pleura. Pleuran består av två serösa membran där det membran som har kontakt med lungan kallas viscerala pleuran och det yttre kallas parietala pleuran. Parietala pleuran har kontakt med mediastinum, diafragman och torakalväggen.

Hur transporterar du luft till lungorna?

  • Luftvägarna transporterar luft till lungorna Din kropp behöver syre för att kunna leva. Lungorna tar upp syre från luften när du andas in. Lungorna släpper sedan ut gasen koldioxid när du andas ut. Luften passerar genom det som kallas luftvägarna.

Hur är lungorna indelade i lober?

  • Lungorna är indelade i lober. Höger lunga är indelad i tre så kallade lober och vänster lunga i två lober. Loberna delas sedan in i flera mindre delar. Till varje del går ett eget luftrör samt egna blodkärl. Varje lunga omges av en så kallad lungsäck med dubbla väggar av bindväv. Lungorna är uppbyggda av lungblåsor med luft

Relaterade inlägg: