Vad heter Lappland på finska?

Innehållsförteckning

Vad heter Lappland på finska?

Vad heter Lappland på finska?

Lappland (finska: Lappi) är ett landskap och tidigare län i Finland.

Vad räknas som Lappland?

Lappland är ett landskap i norra Norrlands inland som utgör ungefär en fjärdedel av Sveriges yta och gränsar till Norge och Finland. Lappland är med sina 109 702 km² Sveriges största landskap och har drygt 90 000 invånare. I Lappland ligger Kebnekaise, Sveriges högsta berg, som är 2 111 meter över havet.

Vilka städer finns i Lappland?

Swedish Lapland är mitt i Sápmi.

  • Arjeplog.
  • Arvidsjaur.
  • Gällivare.
  • Kalix.
  • Kiruna.
  • Överkalix.
  • Boden.
  • Jokkmokk.

Vilka djur finns i Lappland?

Djurliv. ”Den sista vildmarken i Europa” så kallas Lappland ofta. I denna vildmark lever många djur: älg, björn, ren, järv, bäver, lodjur, ugglor, orre, tjäder, hare och räv.

Är från norra Finland?

Lappland (finska: Lappi, samiska: Sápmi) är Finlands nordligaste landskap. I väst gränsar finska Lappland till svenska Lappland och Norrbotten, i norr till norska Troms og Finnmark fylke, i söder till Norra Österbotten samt i öst till Murmansk oblast och Karelska republiken i Ryssland.

Hur många invånare har Lappland 2020?

Under 2020 har befolkningen minskat med närmare 500 personer. Finska Lappland har nu 176.676 invånare. De närmaste tolv åren kommer befolkningen att minska med 9.600 invånare, enligt ny rapport om befolkningsutvecklingen.

Hur många städer finns i Norrbotten?

Norrbotten är det enda län i landet som gränsar till två länder, Norge och Finland. Länet har 14 kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Vilka djur lever i Finland?

Dessa pittoreska landskap inhyser många djur- och fågelarter såsom björnar, vargar, lodjur, örnar, tranor och svanar, liksom världens ovanligaste säl. Fågelskådare flockas i Finland för att finna arter som är svåra att finna på andra ställen i Europa.

Relaterade inlägg: