Vilka tre delar består läroplanen för grundskolan förskoleklassen och fritidshemmet av?

Innehållsförteckning

Vilka tre delar består läroplanen för grundskolan förskoleklassen och fritidshemmet av?

Vilka tre delar består läroplanen för grundskolan förskoleklassen och fritidshemmet av?

Läroplanen innehåller fem delar: skolans värdegrund och uppdrag, övergripande mål och riktlinjer för utbildningen, förskoleklassen, fritidshemmet samt kursplaner som kompletteras med kunskapskrav.

Vad är skolans organisation?

Kommunen är huvudman för kommunala skolor. För fristående skolor är skolans styrelse huvudman. Huvudmannen bestämmer hur skolan ska arbeta, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska hela tiden arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.

Vad är skolans ansvar?

Förskolan, skolan och fritidshemmet har ansvar för att barn och elever får den tillsyn de behöver samt att barn inte kommer till skada eller orsakar andra skada. Det är svårt att ge generella svar om tillsynsansvarets omfattning eftersom detta varierar beroende på barnets ålder och mognad samt övriga omständigheter.

Vad är läroplanen för förskolan?

  • Läroplanen beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta under sin tid i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har. Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar.

Vad reglerar förskolans lärande?

  • Skollagen reglerar bland annat vilka rättigheter och skyldigheter barn och deras vårdnadshavare har. Läroplanen beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta under sin tid i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har. Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Vad är skolans verksamhet?

  • Skolan styrs av olika styrdokument, lagar och regler, till exempel Skollagen, förordningar, läroplanerna och kursplanerna. Dessa är bindande och ska följas. Därutöver omfattas skolans verksamhet även av till exempel arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen.

Relaterade inlägg: