Varför får man ont i tummen?

Innehållsförteckning

Varför får man ont i tummen?

Varför får man ont i tummen?

Symptom vid ont i tummen Tummen kan svullna upp vid tumbasen eller tummens grundled. Det kan göra ont när du böjer tummen eller vickar den i sidled. I vissa fall kan smärta i tummen bero på en bakomliggande ledsjukdom, som artros. När du har artros bryts brosket ner snabbare än det byggs upp.

Kan man få artros i tummen?

De flesta som får artros är äldre än 50 år. Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumbasartros och brukar kännas när du rör på tummen. Orsaken till sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador. Det är oklart om någon form av träning hjälper eller förebygger.

Vad är ligament i tummen?

Tummen består av tre ben och tre leder. Lederna hålls ihop av en ledkapsel vilken förstärks på sidorna av ligament (ledband) och ligamentens uppgift är att stabilisera leden. Skada i tummens mellanled uppstår ofta vid fallolyckor där man faller så att tummen viks utåt.

Hur vet man om ledbandet i tummen är av?

Du skall känna att du spänner musklerna mellan tumme och pekfinger. Håll 3–5 sekunder. Du har en skada på ett ledbandtummens insida vilket medför att leden blir instabil i sidled och man förlorar styrkan i nypgreppet mellan tumme och pekfinger.

Kan man sträcka tummen?

Det kan kännas skönt att stretcha tummen, vilket man gör genom att ta tag i den med andra handen och försiktigt töja i motsatt greppriktning. Om man har karpaltunnelsyndrom är ordinationen vila även här. Undvik monotona rörelser och bär inte tungt.

Kan man massera bort ganglion?

Ganglion är ofarliga och brukar försvinna av sig själva inom ett par veckor. En arbetsterapeut kan hjälpa dig med råd och avlastande förband om gangliet inte försvinner. Vila kan också hjälpa. En läkare kan punktera svullnaden med en nål och suga ut innehållet om du får besvär.

Relaterade inlägg: