Hur vet man att man har fått hjärnskakning?

Innehållsförteckning

Hur vet man att man har fått hjärnskakning?

Hur vet man att man har fått hjärnskakning?

Det kan uppstå blödningar, hjärnan kan svullna och du kan få skador på skallbenet om du får ett hårt slag mot huvudet. En del får långvariga besvär med huvudvärk, trötthet, yrsel, minnesförlust eller koncentrationssvårigheter.

Vad händer vid en hjärnskakning?

den mjuka hjärnvävnaden innanför skallbenet kommer då i större rörelse än den tål. För att betraktas som en hjärnskakning ska hjärnans funktioner var påverkade. Exempel på detta är att man kortvarigt förlorar medvetandet, får en minneslucka, känner sig omtöcknad eller mår illa.

Vad är en Commotio?

Commotio cerebri (hjärnskakning) är benämning på skalltrauma som orsakat kortvarig medvetslöshet och/eller minneslucka. Vid ankomsten till akutmottagningen har patienter med hjärnskakning vanligen återfått fullt medvetande och mår relativt bra. Huvudvärk, illamående och kräkningar förekommer dock.

Varför ska man inte sova när man har hjärnskakning?

Behandling av hjärnskakningen Patienten måste väckas ett par gånger på den följande natten. Patienten får intesova ensam och sätta väckarklockan att väcka honom eller henne på natten, eftersom om symtomen förstärkas, patienten inte nödvändigtvis väcker och klarar att söka hjälp.

Hur lång tid tar en hjärnskakning?

Vid en konstaterad hjärnskakning som inte ger anledning att misstänka en allvarlig skada finns ingen särskild behandling att ge. De flesta blir helt återställda inom några veckor med hjälp av vila. I mer ovanliga fall kan yrsel, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter ge mer långvariga besvär.

Hur lång tid tar det för en hjärnskakning att läka?

En lätt hjärnskakning går över efter några dagar, medan svåra kan kräva sjukhusvård. Det är viktigt att vila hjärnan efter en hjärnskakning, så att den kan återhämta sig.

Varför väcka vid hjärnskakning?

Behandling av hjärnskakningen Patienten måste väckas ett par gånger på den följande natten. Patienten får inte gå sova ensam och sätta väckarklockan att väcka honom eller henne på natten, eftersom om symtomen förstärkas, patienten inte nödvändigtvis väcker och klarar att söka hjälp.

Relaterade inlägg: