Vad behöver man för att köra buss?

Innehållsförteckning

Vad behöver man för att köra buss?

Vad behöver man för att köra buss?

Med behörigheten D får du köra bussar oavsett antal passagerare eller längd. Du får också dra ett lätt släp med totalvikt på högst 750 kg. Ansökan om körkortstillstånd och läs mer om vilka krav som gäller för att ta ett D-körkort.

Hur är det att köra buss?

När du kör buss träffar du nya människor varje dag, så ingen dag är den andra lik, även om du kör samma linje. Det är ett socialt jobb med många roliga möten och möjlighet att hjälpa andra människor. Just det roliga med jobbet gör att en del väljer att byta jobb och bli bussförare.

Vad behöver man för att bli busschaufför?

Hur blir du bussförare?

  1. Är du under 20 år, söker du fordons- och transportprogrammet på gymnasiet och väljer inriktning persontrafik. ...
  2. Är du 21 år och har körkort B kan du söka YrkesVux eller Komvux. ...
  3. Är du 21 år, har körkort B och har god körvana, kan du gå en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.

När kan man köra buss?

Som grundkrav för att få köra mellanstor buss gäller att du måste ha fyllt 21 år (18 år om du utbildar dig för att utföra persontransporter med buss) och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Du måste bo permanent i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader.

Vad kostar det att ta D-körkort?

Avgiften för körprov för behörighet D1 och D är 800 kronor (efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är kostnaden 1040 kronor). Avgiften för körprov för behörighet D1E och DE, är 1650 kronor (efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 2145 kronor).

Hur mycket tjänar busschaufförer?

Ingångslönen som bussförare är 25 771 kronor i månadslön om du arbetar 100%. Om du är timanställd är lönen 148:11 kronor per timme. Från och med är ingångslönen som bussförare 26 271 kronor i månadslön om du arbetar 100%. Om du är timanställd är lönen 150:98 kronor i timmen.

Vad gör en busschaufför?

Bussförare kör buss enligt bestämda linjer och tidtabeller, har ansvar för säkerhet, ger service till passagerare, kontrollerar färdbevis och tar hand om gods som skickas med bussen.

Får man köra lastbil på busskort?

C1 ger rätt att köra medeltunga lastbilar med en totalvikt på högst 7 500 kg och personbilar med en totalvikt över 3 500 kg men inte över 7 500 kg. Till fordonet får du koppla en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg. ... Till bussen får man koppla en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg.

Vad krävs för att ta busskort?

Kraven för D-körkort – Buss

  1. Du har ett svenskt körkort med B-behörighet.
  2. Du har ett körkortstillstånd.
  3. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
  4. Du uppfyller ålderskraven nedan.
  5. Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).

När kan man ta busskörkort?

För att köra buss behöver du körkort i kategori D och för att köra en fordonskombination med buss körkort i kategori DE. Åldersgränsen för kategori D eller DE är 24 år. Åldersgränsen för körkort i kategorierna D1 och D1E som ger rätt att köra mindre bussar och fordonskombinationer med buss är 21 år.

Relaterade inlägg: