Vad beror leverfläckar på?

Innehållsförteckning

Vad beror leverfläckar på?

Vad beror leverfläckar på?

Födelsemärke, eller leverfläck, är namnet på en bit av huden som har en annan färg och form än den omgivande huden. I huden finns ett ämne som heter melanin och ibland är koncentrationen av melanin högre på ett visst ställe. Då uppstår ett födelsemärke.

Kan sår som inte läker vara cancer?

Det vanligaste symtomet är en ny knuta, en rodnad fläck eller ett sår som inte läker. Oftast sitter förändringen i ansiktet eller på övre delen av bröstet eller ryggen. Basalcellscaner växer mycket långsamt. Med tiden uppstår ofta sår som läker periodvis och du kan därför tro att problemet är över.

Är pigmentförändringar farliga?

Pigmentfläckar på huden som är nya eller som förändras på något sätt kan vara hudcancer. Men det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre man blir. Godartade hudförändringar övergår inte i cancer, men kan förväxlas med hudcancersjukdomar.

Hur ser farliga hudförändringar ut?

Avvikande, nya och växande födelsemärken Kännetecken för farliga födelsemärken: ny pigmentfläck eller leverfläck med ojämn kant eller skiftande färg, ibland med inslag av exempelvis vitt, rött eller blått. äldre pigmentfläck eller leverfläck som ändrar färg eller form, växer, kliar eller blöder.

Vart kan man kolla upp leverfläckar?

Du kan också kontakta en vårdcentral om du har födelsemärken som du känner dig orolig för. Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning.

Var kollar man leverfläckar?

Kolla upp födelsemärke. Födelsemärken finns överallt på huden och de flesta är helt ofarliga. Om du är orolig över en hudförändring och märker att det ändrat utseende, orsakar besvär eller sticker ut kan du enkelt få det undersökt hos Doktor24.

Hur ser hudcancer ut i början?

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.

Kan man ha feber vid cancer?

Cancern ger också ofta upphov till en inflammatorisk reaktion i kroppen, vilken kan leda till illamående, matleda, viktminskning, trötthet, feber, med mera. Vissa tumörer bildar ämnen, till exempel hormoner, vilka kan påverka kroppsfunktioner på olika sätt.

Får pigmentfläckar?

Orsak till att man får pigmentfläckar De vanligaste orsakerna till att man får pigmentfläckar är att man har vistats mycket i solen. Även hormonförändringar, ofta i samband med graviditet eller medicinering, kan göra att pigmentfläckar uppstår. De är oftast större och utbredda och kallas för Melasma.

Är det farligt att ha hudcancer?

Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer – den växer långsamt och sprider sig sällan i kroppen. Skivepitelcancer och malignt melanom växer ofta fortare, djupare och kan ge metastaser. De flesta som behandlas tidigt blir av med sjukdomen, men spridd hudcancer kan ibland vara livshotande.

Relaterade inlägg: