Vad behövs för att kitta fönster?

Innehållsförteckning

Vad behövs för att kitta fönster?

Vad behövs för att kitta fönster?

Verktyg och material du behöver när du ska kitta om fönster: Tvättsvamp 4. Kittkniv 5. Pappskiva 6. Stifthammare 7.

Varför kitta fönster?

Kitt är en genial lösning för underhåll av äldre fönster. Det består av krita och linolja, som tillsammans bildar ett elastiskt material, som är lätt att forma, och som tål små rörelser i träet. Oftast är det kittet i fönstrets bottenkarm som behöver bytas först.

Kan man slipa fönsterkitt?

Tvätta av bågar och karmar med målartvätt och börja sedan skrapa bort färg och kitt. Använd den stora tvåhandsskrapan till de stora ytorna och den mindre för att komma åt i vinklarna. Ta bort kittet med kittkniven. ... Sedan är det dags att slipa karm och bågar med fint slippapper.

Vilken linolja till fönster?

När färgen är borta kan man stryka på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme.

Måste fönsterkitt målas?

Linoljekitt används som tätning mellan fönsterglas och bågar i trä. Bågen mättas först med linolja och sedan kittas den. Därefter ska det målas över inom 24 timmar. Om man inte hinner måla om inom denna tid får man vänta in målningen tills kittet torkat helt, det vill säga efter minst 2-3 veckor.

När kitta om fönster?

Det kan vara svårt att veta när det är dags att kitta gamla fönster. Ett tips är att se över fönstren för att se om färgen eller gamla kittbitar börjat lossna. Om detta har inträffat behöver man kitta om sina fönster på nytt. Om man kollar sina fönster regelbundet är det här lätt att upptäcka och går enkelt att fixa.

Hur ofta ska man måla fönster?

De rekommendationer som finns från fönstertillverkare och förvaltare angående ommålningsintervall innebär att målade fönster bör målas om första gången efter 10 år och därefter vart 7:e år.

Varför använder man fönsterkitt?

För att fönster ska hålla sig fina och få en lång livslängd krävs det att man ser över sina fönsters skick regelbundet och underhåller dem på rätt sätt. exempelvis underhållsfria PVC-fönster gör. Detta gör man genom att kitta om fönster, en fönsterrenovering med andra ord.

Varför Linoljekitt?

Användningsområde: Linoljekitt används till reparation av kittfals på äldre fönster samt till kittning av nya fönster där man önskar ett traditionellt kitt. Vidhäftningen är mycket god till trä och glas.

Relaterade inlägg: