Varför får man ont i nacken?

Innehållsförteckning

Varför får man ont i nacken?

Varför får man ont i nacken?

Det finns många saker som kan påverka samspelet mellan leder, bindväv, diskar, muskler och nerver och orsaka smärta i nacke och axlar. Ibland handlar det om saker i din omgivning, till exempel dålig arbetsmiljö. Risken för att få ont i nacken ökar om du är stressad eller orolig.

Hur ska jag ligga ont i nacken?

Det bästa för din nacke är att ligga neutralt. Ditt huvud bör ligga rakt och linje med resten av din ryggrad. Det enklaste sättet att hitta den rätta kudden för din nacke är att ta med en kompis, eller partner till butiken. Lägg dig på ryggen med kudden under huvudet.

Vad ska man göra när man har ont i nacken?

Värme kan kännas skönt Värme kan ofta minska värken. Du kan till exempel linda en halsduk runt halsen eller använda en värmedyna. Det finns också särskilda vetekuddar eller kornkuddar som du värmer upp i mikron. En varm dusch eller ett varmt bad kan också kännas skönt och lindra smärtan.

Kan ont i nacken ge huvudvärk?

Spänningshuvudvärk och huvudvärk med uppkomst från nacken (cervikogen huvudvärk). Spänningshuvudvärk upplevs som ett tryck över huvudet och kan ofta relateras till spänningar i nackens muskulatur. Cervikogen huvudvärk beror på en nedsättning i nackens leder, muskulatur, bindväv, diskar eller nervstrukturer.

Hur får man bort spänningar i nacken?

Övning för nacken

  1. Sitt eller stå bekvämt.
  2. Ta ett djupt andetag och sänk axlarna.
  3. Låt käken slappna av genom att låta det bli ett litet mellanrum mellan övre och undre tandraden.
  4. Luta huvudet långsamt bakåt tills det tar emot.
  5. Lyft långsamt upp huvudet i upprätt läge igen.
  6. Luta huvudet långsamt framåt.

Vad kan man göra åt diskbråck i nacken?

Diskbråck brukar behandlas sparsamt eftersom bråcket i de flesta fall går över utan någon åtgärd inom några månader. Behandlingen går därför ut på att lindra smärtan med smärtstillande läkemedel. En annan viktig del är att du håller dig rörlig men samtidigt undviker att anstränga ryggen så bråcket förvärras.

Vilken kudde är bäst vid nackproblem?

​Många föredrar en kudde med tryckavlastande material där kudden med hjälp av kroppsvärmen formar sig efter din nacke och huvud. Ibland kallas materialet för memoryskum. Mest kända och mest välrenommerade varumärket är TEMPUR, men även andra märken finns.

Kan inte sova ont i nacken?

De flesta har en sovställning som de naturligt föredrar. Fast för att undvika problem med smärta i rygg och nacke ska man helst undvika att sova på mage eller i framstupa sidoläge. Försök i så fall ändra din sovställning så att du istället ligger på sidan eller helt på rygg när du sover.

Kan man bli yr av att ha ont i nacken?

Att det finns ett nära samband mellan yrsel och smärta i nacken har man anat länge inom sjukvården, men nu har forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet för första gången också kunnat visa detta experimentellt.

Vad ska man göra för att få bort nackspärr?

Se över hur du sover. Det är väl värt att investera i en bra kudde och madrass om du vill förebygga nackspärr. Om det går kan du också försöka undvika att sova på mage, eftersom det belastar nacken mycket.

Relaterade inlägg: