Varför ska man inte köra med för lite kylvätska?

Innehållsförteckning

Varför ska man inte köra med för lite kylvätska?

Varför ska man inte köra med för lite kylvätska?

En motor med för dålig kylning genom för lite kylarvätska, går kontinuerligt med för hög temperatur vilket leder till snabb nedslitning genom att de bärande oljefilmerna blir för tunna så att partiell metallkontakt mellan rörliga delar uppstår som ger en snabb nerslitning av rörliga delar.

Vad är kylarvätska till för?

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.

Hur mycket glykol i bilen?

Svar: Blandningsförhållandet glykol/vatten kan variera lite mellan olika tillverkare, men generellt ska det vara 50/50 för att klara temperaturer nedåt minus 40 grader.

Hur mycket glykol rymmer en bil?

Volvoverkstaden rekommenderar 50/50-blandning för att klara temperaturer ner till 30 minusgrader. Volvons kylsystem innehåller cirka nio liter vilket betyder att du bör köpa fem liter glykol och blanda lika mycket vatten. Glöm inte att varmköra motorn efter påfyllning så termostaten i motorn öppnar.

Varför fryser inte kylarvätska?

Kylarvätska är ofta vatten som har blandats med glykol för att sänka fryspunkten. Den ser till att bilens kylarsystem inte fryser på vintern. Vätskan innehåller också ett färgämne och olika tillsatser som smörjer motordelarna och minskar risken för rost och korrosion i kylaren.

Hur kontrollerar vi fryspunkten på kylarvätska?

För att mäta vilken frystemperatur din kylarvätska har finns det verktyg för att mäta detta. Man suger upp lite av vätskan och sen visar verktyget vilken fryspunkt vätskan har. Värt att kolla upp innan vintern kommer.

Vad händer vid för lite glykol?

Beror på hur lite glykolblandning du har. Är det väldigt svag blandning är risken stor att kylvätskan fryser, är blandningen lite starkare blir det mer en "propp" och en issörja som kan täppa till kylvattenkanalerna med kokning som följd.

Relaterade inlägg: