Vad händer om du kör bil med husvagn och kultrycket är för högt?

Innehållsförteckning

Vad händer om du kör bil med husvagn och kultrycket är för högt?

Vad händer om du kör bil med husvagn och kultrycket är för högt?

Vad händer med för högt kultryck? Det innebär att släpet är framtungt. Fordonet kan drabbas av sämre styrgrepp. Framhjulsdrivna bilar kommer även få sämre dragkraft.

Vad händer om ett släp är för tungt lastat baktill?

Fördela lasten så jämt som möjligt på vagnen. Tungt god placeras lämpligast över eller strax framför axeln. Med tungt last fram får du för högt kultryck, med tung last bak får du negativt kultryck. Är lasten ojämnt fördelat får vagnen en benägenhet att ”slingra sig”.

Vad innebär lågt kultryck Om du kör en personbil med tillkopplad släpvagn?

Kultrycket är det tryck som bilens dragkula utsätts för. Lågt kultryck inträffar då du lastar för mycket långt bak på släpvagnen. Detta leder till att släpvagnen blir väldigt instabil och därmed kan kan köregenskaperna försämras.

Hur påverkas bilens köregenskaper om du lastar din släpvagn tungt framtill?

Framtung last ger för högt kultryck och leder till att framhjulen på dragbilen tappar friktion. Bromssträckan blir längre, köregenskaperna försämras, mötande förare riskerar att bländas av ditt halvljus.

Vilken vikt är det som avgör om föraren har ett för tungt släp i förhållande till bilens maximala släpvagnsvikt?

Den maximala släpvagnsvikten är en begränsning av hur mycket släpvagnen och lasten högst får väga och som beror på bilens och kopplingsanordningens konstruktion (bruttovikt avgör). På bilens registreringsbevis under punkten O. 1 och O. 2 står det vad som är bilens högsta vikt för släpvagn.

Hur reagerar ett ekipage med bil och släp om Kultrycket är för lågt?

Vad händer om man kör bil med släpvagn och kultrycket är för lågt? Om man kör bil med en tillkopplad släpvagn och kultrycket är för lågt så blir fordonskombinationen (bilen+släpvagnen) instabil. Lågt kultryck ökar dessutom vältningsrisken och försämrar bakhjulsdrivna bilars dragförmåga.

Relaterade inlägg: