Vad händer om gäldenären dör?

Innehållsförteckning

Vad händer om gäldenären dör?

Vad händer om gäldenären dör?

Om en gäldenär avlider så kvarstår alltså skulden och skuldbeloppet ska antecknas i bouppteckningen. Innan det sker ett arvskifte ska skulderna betalas av med de tillgångar som finns i dödsboet, ärvdabalken 21 kap. 4 §. Skulder som inte kan betalas med tillgångar ur dödsboet avskrivs.

Hur lång tid ansvarar en borgensman mot borgenären för sitt åtagande?

I regel är man borgensman tills skulden är återbetald. Borgensförpliktelser upphör alltså inte vid exempelvis skilsmässa. Borgensmannen kan inte heller säga upp borgensåtagandet. Det stora ansvaret gör att man verkligen bör tänka sig för ordentligt innan man går i borgen.

Kan man gå i borgen för någon?

Den som tecknar borgen, det vill säga går i borgen för någon annan, kallas för borgensman. En borgensman förbinder sig att betala räntor och amorteringar på ett lån om inte låntagaren själv betalar. Den som lånar ut pengar kallas för borgenär. Den som lånar pengar kallas gäldenär.

Kan ett aktiebolag vara borgensman?

Förbindelsen ingås som säkerhet för någon annans skuld, vilket skulle kunna innebära ett risktagande för ett aktiebolag som agerar i egenskap av borgensman. Aktiebolaget kan, om gäldenären inte förmår betala sin skuld, genom borgensförbindelsen tvingas betala gäldenärens skuld.

Relaterade inlägg: