Vad ska man göra om en hund blir stucken av en geting?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om en hund blir stucken av en geting?

Vad ska man göra om en hund blir stucken av en geting?

Veterinären svarar: Det kan göra ont och svida. Området runt bettet kan svullna upp lite men det går över inom några timmar. Om hunden däremot blir stungen av många getingar samtidigt exempelvis av jordgetingar kan hunden bli mycket dålig. I så fall bör du akut uppsöka din veterinär eller ett djursjukhus.

Vad gör man vid getingstick?

Vad kan jag göra själv?

  1. Försök att ta bort gadden. Det kan hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden om du har blivit stucken av ett bi eller en humla. ...
  2. Lindra smärtan med kyla. ...
  3. Kräm, salva och gel. ...
  4. Antihistamin. ...
  5. Undvik infektion.

Vad händer om en katt blir stucken av en geting?

I de allra flesta fall rör det sig om ett enstaka stick som orsakar en lokal brännande smärta, rodnad och svullnad. För det mesta orsakar dessa stick inte katten några större problem, men om sticket däremot träffar i munhåla eller svalg kan slemhinnorna i luftvägarna svullna med risk för andningssvårigheter som följd.

Kan man ge betapred till hund?

Tidigare har det varit vanligt att veterinärer skrivit ut kortison (Prednisolon eller Betapred) till djurägare i förebyggande syfte om olyckan skulle vara framme och hunden blir huggormsbiten. Numera är veterinärer mer restriktiva med att skriva ut kortison. ... Ofta biter ormen hunden i nosen eller i kinden.

Hur snabbt svullnar ett getingstick?

Om du inte är allergisk brukar det ställe där du blivit stucken av en geting eller ett bi svullna och rodna mer och mer. Besvären brukar vara som störst mellan tolv och 24 timmar efter sticket. Är du allergisk kommer symtomen oftast 15 till 60 minuter efter till exempel ett getingstick.

Hur länge gör ett getingstick ont?

Det är vanligt att huden blir röd, kliar, svullnar och gör ont där du har blivit stucken. Besvären brukar försvinna inom ett dygn, men det kan ibland ta upp till en vecka innan de går över. Får du många stick kan själva giftet ge en reaktion som liknar den allergiska, fast du inte är allergisk.

Relaterade inlägg: