Hur länge har man ont efter att man dragit ut en tand?

Innehållsförteckning

Hur länge har man ont efter att man dragit ut en tand?

Hur länge har man ont efter att man dragit ut en tand?

Värk och feber När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att gapa och tugga. Detta är normalt. Efter större ingrepp kan du också få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar.

Får man bestämma själv om man vill dra ut en tand?

Men du har inte rätt att kräva en behandling som tandläkaren tycker är olämplig. Ett exempel är en värkande tand som du vill få utdragen. Tandläkaren får inte dra ut om den kan räddas och tandläkaren bedömer att det är viktigt att den är kvar.

Hur länge håller en lagning av en tand?

En kompositfyllning håller i ungefär 5–10 år och materialet fungerar bäst vid små lagningar. Nackdelar med kompositer är t ex att de är känsliga för påfrestningar som hårt tuggtryck och att de lättare samlar plack (bakteriebeläggningar) än en oskadad tandyta. De missfärgas också lätt om du är rökare.

Hur mår man efter dragit ut visdomstand?

Oftast slutar det göra ont några dagar efter att du tog bort visdomstanden. Men det är inte ovanligt att efter tre till fyra dagar få tillbaka en annan typ av smärta. Då sträcker den sig oftast upp mot örat och gör väldigt ont. Det beror på en infektion i hålet där tanden suttit.

När man dragit ut visdomstand?

När tanden är borta bildas det en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska läka fint, ska du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka innan bedövningen gått ur. Det är bra att vänta i minst två timmar. När bedövningen sedan har släppt är det normalt att det gör ont.

Vill dra ut tand?

En tandutdragning kan bli nödvändig av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om omfattande kariesangrepp, inflammation, infektion, tandlossning, problem med visdomstand eller annan skada. Innan beslut fattas om att dra ut en tand ser tandläkaren alltid över alternativ för att rädda tanden.

Hur ska det se ut efter utdragen tand?

Efter att ha dragit ut en tand är det viktigt att hålla rent i munnen för att undvika infektioner. Var noggrann och borsta dina tänder två gånger om dagen, men undvik området där tanden fanns. Ofta rekommenderas det att du ska skölja området varsamt med en antibakteriell lösning som finns receptfritt på apoteket.

Hur blir man av med tandvärk?

Du kan ta vanliga smärtstillande läkemedel som ibuprofen och paracetamol om din visdomstand gör ont. Det lindrar ofta smärtan i tanden och minskar eventuell inflammation. Kyla kan ha en bedövande effekt. Prova att placera isen på käken i intervaller tills värken avtar.

Relaterade inlägg: