Hur förändras strömstyrkan om man minskar resistansen i en krets?

Innehållsförteckning

Hur förändras strömstyrkan om man minskar resistansen i en krets?

Hur förändras strömstyrkan om man minskar resistansen i en krets?

Vid seriekoppling minskar strömstyrkan som du säger. Men det blir också ett spänningsfall över motstånden (lamporna). ... Lamporna lyser lika starkt då båda får lika mycket ström och spänning. Den förändrade spänningen och strömmen beror ju på förändrad resistans i båda fall, eftersom det är den variabeln som ändras.

Vad är det som gör att en lampa lyser?

Många tror att lampan närmast batteriet lyser starkast. Svar: Detta gäller bara om lamporna är identiska, dvs har samma resistans R. Den utvecklade effekten, som bestämmer temperaturen hos glödtråden och därmed dess ljusstyrka, är P=R*I2 där I är strömmen.

Varför lyser lamporna starkare i en parallellkoppling?

Då man parallellkopplar två lampor, märker man att de lyser lika klart som en lampa ensam för sig. Batteriet ger då ut en ström, vars styrka är dubbelt så stor som med bara en lampa. Parallellkopplade lampor motverkar strömmen mindre än en enda lampa, dvs. vid parallellkoppling minskar resistansen.

Vad beror resistansen av i en krets?

Resistans är ett visst slag av strömbegränsande förmåga hos en elektrisk krets. Ju högre resistansvärde kretsen har, desto högre spänning krävs för att driva en ström av en viss storlek genom kretsen. Resistans mäts vanligtvis i ohm. ... En resistor är en komponent för att åstadkomma resistans.

Vad gör man om man vill se till att strömstyrkan är mycket liten i en av kretsarna i en elektrisk apparat?

Vad gör man om man vill se till att strömstyrkan är mycket liten i en av kretsarna i en elektrisk apparat? Jag har skrivit att en ledare ska vara av metall, helst koppar eller silver. Dessutom ska den glänsa för att det tyder på att elektronerna har lätt att röra på sig.

Varför Parallellkopplar man lampor?

Vid parallellkoppling, får alla lamporna full spänning från batteriet, och lyser lika starkt -- men batteriet laddas ur snabbare. Och du kan koppla bort vilken som helst av lamporna, utan att bryta kretsen. Det är inte bara lampor, och andra saker som använder ström, som kan kopplas i serie eller parallellt.

Relaterade inlägg: