Vad händer om man begår brott under 18?

Innehållsförteckning

Vad händer om man begår brott under 18?

Vad händer om man begår brott under 18?

Ungdomar som är mellan 15 och 18 år när de begår ett allvarligt brott kan dömas till sluten ungdomsvård. Det gäller för brott som annars skulle lett till fängelse. Straffet är tidsbestämt och avtjänas på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse.

Vad händer med den som begått ett brott men är minderårig?

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. ... Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Vad är straffet för snatteri under 18 år?

Ringa stöld eller snatteri som det kallas har en straffskala som sträcker sig mellan böter och sex månaders fängelse 8 kapitel 2 § Brottsbalken. Men om man döms till stöld kan man få fängelsestraff upp till 2 år, 8 kapitel 1 § Brottsbalken. Gränsen mellan stöld och ringa stöld är 1 250 kronor enligt ny praxis.

Vilka brott leder till sluten ungdomsvård?

Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp,narkotikabrott och sexualbrott.

Vad händer med unga brottslingar som inte är straffmyndiga?

Du som begår ett allvarligt brott när du är 15 till 17 år döms ofta till sluten ungdomsvård, i stället för fängelse. I sluten ungdomsvård blir man inlåst på ett ställe med andra dömda ungdomar. Stället kallas för ungdomshem. Man måste bo och gå i skolan där, under den tid som domstolen har bestämt.

Relaterade inlägg: