Hur påverkar konkurrenslagen företag?

Innehållsförteckning

Hur påverkar konkurrenslagen företag?

Hur påverkar konkurrenslagen företag?

Konkurrenslagen innehåller två centrala förbudsbestämmelser, en som förbjuder konkurrensbegränsande samarbete mellan företag och en som förbjuder företag med en dominerande ställning att missbruka sin marknadsmakt. ... Det första förbudet gäller när företag samarbetar för att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen.

Vem beslutar om konkurrensskadeavgift?

Konkurrensverket kan besluta att ett företag som bryter mot konkurrensreglerna ska betala en särskild avgift, en så kallad konkurrensskadeavgift. Ett företag kan få betala en konkurrensskadeavgift om det bryter mot förbuden mot konkurrensbegränsande samarbete och missbruk av dominerande ställning.

Hur påverkar karteller samhället?

Karteller leder till högre priser och sämre produktutbud till skada för konkurrensen, konsumenterna och samhällsekonomin. Företag som ingår i en kartell riskerar böter. Om du deltar i eller misstänker en kartell bör du anmäla det till Konkurrensverket.

Vilka påföljder finns det om ett företag bryter mot marknadsföringslagen och konkurrenslagen?

Om ett företag bryter mot något av förbuden i konkurrenslagen kan företaget, eller personer i företaget, drabbas av olika sorters sanktioner. Dessa sanktioner kan bland annat vara konkurrensskadeavgift, utredningsskadeavgift och skadestånd.

Vilka företag gynnas mest av konkurrenslagen?

Lagen gynnar främst de mindre företagen​. En viss samverkan mellan småföretag är tillåten så länge de inte tillsammans kontrollerar en väsentlig del av marknaden. Även förbudet mot missbruk av en dominerande ställning gynnar småföretagen.

Vad är Konkurrensskadeavgiften belopp beroende av?

Nivån på böter för överträdelser av procedurregler och viten har höjts. Det nya systemet grundar sig på belopp uttryckta som procent av företagens omsättning. På begäran av kommissionen skall enligt artikel 22 medlemsstaternas myndigheter genomföra de undersökningar kommissionen finner nödvändiga.

Relaterade inlägg: