Kan man säga upp ett servitut?

Innehållsförteckning

Kan man säga upp ett servitut?

Kan man säga upp ett servitut?

Servitut kan som utgångspunkt inte sägas upp av någon av parterna utan är tänkt att gälla på obegränsad tid. För att ett servitut ska kunna upphävas utan inblandning av myndigheter krävs att parterna är ense. Annars kan ändring och hävning av servitut ske genom fastighetsreglering (5 kap.

Finns inget servitut?

Ett servitut innebär en rätt för en fastighet att på ett visst bestämt sätt använda en annan fastighet. ... I det fall du beskriver så finns inget servitut och därmed har din granne inte någon rättighet att använda vägen som är belägen på er fastighet.

Vad innebär servitut på vatten?

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.

Hur häva servitut?

För att upphäva ett avtalsservitut måste härskande fastighet ha åsidosatt sina skyldigheter eller överskridit sin rätt. Det kan även gå att häva om den härskande fastigheten inte längre behöver servitutet.

Vad är ett servitutsavtal?

Ett servitut är knutet till en viss fastighet och gäller oavsett vem som äger fastigheten. Avtalsservitut skrivs mellan två fastighetsägare där den ena fastigheten ges rätt att använda något specifikt på den andra fastigheten, till exempel en väg eller en brunn.

Relaterade inlägg: