Vad händer i kroppen vid njursvikt?

Innehållsförteckning

Vad händer i kroppen vid njursvikt?

Vad händer i kroppen vid njursvikt?

Vid njursvikt klarar njurarna inte av att rena blodet som de ska. Då stannar skadliga ämnen och vatten kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut. Njursvikt kan vara akut eller kronisk. Behandlingen som du får beror på vilken typ av njursvikt som du har och vilka besvär du har.

Hur kan man sänka Kreatininvärdet?

Med en minskad muskelmassa, normalt åldrande och malnutrition följer en sänkt kreatinin- bildning . I huvudsak avlägsnas kreatinin ur blodet genom glomerulär filtration i nju- rarna och därför kan man använda kreatinin för att uppskatta njurfunktionen.

Varför får man sämre njurfunktion med hög ålder?

Njurfunktionen försämras snabbare hos män Kön är alltså en riskfaktor som vi inte kan göra något åt medan andra negativa riskfaktorer, som rökning och högt blodtryck, går att påverka. Dessutom har det goda kolesterolet* visat sig ha en skyddande effekt.

Vad är ödem och varför får man det vid njursvikt?

Terminal njursvikt kan leda till akuta livshotande neurologiska och kardiella komplikationer om inte förloppet behandlas. Retention av natrium- och vatten kan uppstå vid avancerad kronisk njursvikt (stadie 4 och 5). Detta kan i sin tur leda till ödem och hypertoni.

Vad ska Kreatininvärdet ligga på?

För kreatinin ligger referensintervallet för kvinnor ungefär mellan 40 och 90 mikromol per liter (µmol/L). För män ligger värdena oftast mellan µmol/L.

Kan man dö av Njurbäckeninflammation?

Det är viktigt att söka vård direkt vid misstänkt njurbäckeninflammation eftersom en obehandlad inflammation kan leda till livshotande tillstånd – barnets njurar kan ta skada och om bakterierna kommer ut i blodet finns det risk för sepsis.

Vad är farligt för njurarna?

Högt blodtryck, övervikt och diabetes belastar njurarna och ökar risken för njurskador. Å andra sidan skyddas njurarna av god behandlingsbalans vid högt blodtryck och diabetes samt behandling av blodfettrubbningar. Undvik överdriven användning av antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.

Vad ska man äta när man har njurproblem?

– I början av njursvikten (stadie 1-3) gäller det att äta mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter och frukt. Det är viktigt att inte använda för mycket salt och se till och få i sig rätt sorts fett som fet fisk, olja, nötter och frön.

Relaterade inlägg: