Är det farligt att ta Vagifem?

Innehållsförteckning

Är det farligt att ta Vagifem?

Är det farligt att ta Vagifem?

Användning av HRT-tabletter med enbart östrogen under lång tid kan öka risken för utveckling av cancer i livmoderslemhinnan (endometriet). Det är oklart om det finns en liknande risk med Vagifem när det används för upprepad behandling eller långtidsbehandling (mer än ett år).

Kan man ta Vagifem varannan dag?

Vid behandling med vaginaltablett, kräm och vagitorium rekommenderas daglig applikation under de första två veckorna och därefter två gånger i veckan som underhållsbehandling eller oftare om så behövs.

Hur ofta ska man ta Vagifem?

Dosering. Börja med att ta en vaginaltablett dagligen i två veckor. Fortsätt därefter med en vaginaltablett två gånger i veckan som underhållsdos. När du påbörjat behandling med Vagifem® rekommenderas du att gå på regelbundna läkarkontroller, minst en gång per år.

Varför får man vagifem?

Vagifem® tillhör en grupp läkemedel som kallas hormonersättningpreparat (Hormone Replacement Therapy, HRT) och är för vaginal användning. Det används för att lindra besvär i vagina efter menopaus såsom torrhet eller irritation. Den medicinska termen för detta är 'vaginal atrofi'.

Kan man ta östrogen varannan dag?

Patienten kan ta en halv lägsta dos eller lägsta dos varannan dag i en till två månader innan hon slutar helt.

Kan man få vagifem på recept?

I oktober 2013 uteslöts Vagifem 10 mikrogram ur läkemedelsförmånen, då TLV ansåg att preparatet var för dyrt. Företaget överklagade beslutet, men förvaltningsrätten avslog överklagandet. Sedan dess har Vagifem varit en av de största produkterna utanför förmånen, enligt siffror från TLV.

Relaterade inlägg: