Vad händer om man sitter bredvid någon som inte har körkort?

Innehållsförteckning

Vad händer om man sitter bredvid någon som inte har körkort?

Vad händer om man sitter bredvid någon som inte har körkort?

Brottet innebär med andra ord att den person som har ett körkort och behörighet att framföra en bil kan göra sig skyldig till brottet tillåtande av olovlig körning, om denne tillåter att någon annan som saknar körkort kör ett körpliktigt fordon. ... Straffet för tillåtande av olovlig körning är böter.

Kan man bli straffad som passagerare?

För att en passagerare ska kunna dömas för olovlig körning krävs alltså att passageraren är ägare av fordonet eller representant för ägaren.

Är det olagligt att åka med någon som inte har körkort?

Det stadgas i lagen om straff för vissa trafikbrott 3 § 3 st. att den som tillåter att någon som ej har körkort eller ej är berättigad att köra ett visst typ av fordon, som exempelvis kräver C behörighet men föraren endast har B, döms till böter för olovlig körning.

Kan passagerare dömas för rattfylleri?

Svar: Brottet du tänker på är medverkan till rattfylleri. ... Medverkan till brott kan vara att du tillhandahåller ett hjälpmedel för brottets utförande. Därför får du inte låna ut din bil till en person som du vet är alkoholpåverkad, eller låta personen köra när du åker med som passagerare.

Relaterade inlägg: