Vad händer om man tar en tops för långt in i örat?

Innehållsförteckning

Vad händer om man tar en tops för långt in i örat?

Vad händer om man tar en tops för långt in i örat?

Att stoppa in föremål i hörselgången innebär en risk för att trycka öronvaxet inåt. Vax bildas endast i den yttre tredjedelen av örat. Allt som kan trycka in vaxet djupare – in mot trumhinnan där örat inte rengör sig självt – är mycket riskabelt.

Är tops farligt?

Användning av tops kan få följande konsekvenser: tops retar upp körtlarna i hörselgången och det kan öka produktionen av öronvax. Luddet från topsen kan fastna i öronvaxet och det gör att öronvaxet blir hårdare än normalt.

Kan man skada örat med tops?

Peta inte i hörselgången, varken med fingrar, bomullspinnar eller något annat. Det kan skada örat. Det kan också öka vaxproduktionen eller orsaka en inflammation i hörselgången.

Hur ska man rensa öronen?

Hur rengör man öronen hemma?

  1. Steg 1. Spola hörselgången med varmt vatten eller saltlösning. ...
  2. Steg 2. Badda öronöppningen och vätskan mycket försiktigt med en ren duk. ...
  3. Ett annat tips: Du kan hjälpa gammalt öronvax att flytta ut till hörselgången genom att tugga och flytta dina käkar.

Är Öronljus farligt?

Bland annat forskare vid Spokane Ear, Nose, and Throat Clinic har kommit fram till att öronljus inte skapar ett vakuum eller avlägsnar skräp från örat. De kan i värsta fall leda till skador. Att stoppa ett ljus inuti örat kan leda till brännskador, infektioner, tilltäppning av öronkanalen och punktering av trumhinnan.

Är tops bra?

Att tvätta öronen med tops ökar risken för infektioner och att svamp och bakterier samlas som i sin tur kan leda till smärta. Vaxet kan även blockera hörselgången så att det på sikt påverkar din hörsel och som grädden på moset kan du även skada trumhinnan allvarligt, vilket du inte vill göra.

Relaterade inlägg: