Hur gör man för att spärra sitt personnummer?

Innehållsförteckning

Hur gör man för att spärra sitt personnummer?

Hur gör man för att spärra sitt personnummer?

Om du misstänker att någon kapat och använt ditt personnummer ska du polisanmäla händelsen. Dessutom bör du kontakta de stora kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer.

Vad händer om någon har ditt personnummer?

Med ett personnummer som hamnat i fel händer kan en bedragare idag göra mycket skada. Bedragaren kan exemeplvis utföra handlingar så som adressändring, ta lån eller genomföra köp av produkter på avbetalning i någon annans namn. Det är därför väldigt viktigt att man är försiktigt med att lämna ut dessa uppgifter.

Vad innebär det att spärra personnummer?

Vad innebär en bedrägerispärr? En bedrägerispärr på ditt personnummer innebär att vi inte lämnar ut några uppgifter om dig. Du kan fortfarande handla med ditt konto- eller kreditkort, men du kan inte söka kredit som till exempel avbetalning eller välja betalsätt faktura hos de företag som är kunder till Creditsafe.

Hur kan någon ta lån i mitt namn?

Identitetsintrång är när någon obehörig använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila Bank-id för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn. Det kallas också för identitetsstöld, id-kapning eller identitetskapning och är en form av bedrägeri.

Relaterade inlägg: