Vad är Bluffsamtal?

Innehållsförteckning

Vad är Bluffsamtal?

Vad är Bluffsamtal?

Vishing är det engelska uttrycket för bluffsamtal. Det är en förkortning för voice phising, vilket rakt översatt blir röstfiske – vilket på svenska inte är samma sak. I ett typiskt bluffsamtal ringer bedragaren upp och ger sken av att vara någon annan.

Kan man få betala för att svara i telefon?

– Man kan aldrig bli debiterad för att man svarar på ett samtal. Det är bara om det är ett ”mottagaren betalar”-samtal, men då säger de ju det när man svarar och det kostar bara pengar om man godkänner det.

Vad kan hända om man svarar på okänt nummer?

Bara att svara är inget farligt – Man tar aldrig någon risk bara för att man svarar. Skulle det vara något oseriöst så är det bara att avluta samtalet och man kan aldrig drabbas av någon kostnad enbart för att man besvarar ett samtal, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Varför ringer de och lägger på?

Tanken är att mottagaren ska lägga på för att sedan ringa tillbaka, antingen av oro eller av ren nyfikenhet. Då hamnar man på en betallinje, precis så som 071-nummer brukade fungera förr. Många gånger hörs musik eller att någon svarar på knagglig engelska så att samtalet ska dra ut på tiden så länge som möjligt.

Varför ringer massa utländska nummer?

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer ska du inte svara om du inte förväntar dig ett samtal. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

Vem betalar när någon ringer från utlandet?

Att ta emot samtal från utlandet kostar inte dig något, så länge du befinner dig inom EU. Då är det personen som ringer som betalar taxan för samtalet enligt dennes operatörs prislistor.

Kan man bli debiterad?

Exempel när man blir debiterad Ett exempel när man kan bli debiterad är när man gör ett köp över internet. Då betalar man för själva varan som man vill köpa samt summan det kostar att skicka paketet. Därefter så kan det tillkomma extra kostnader som servicekostnad eller liknande.

Relaterade inlägg: