Vilka frön kan sås tidigt?

Innehållsförteckning

Vilka frön kan sås tidigt?

Vilka frön kan sås tidigt?

Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först. Använd såjord till dina frön och sticklingar, den är svagt gödslad för växter med späda rötter.

Hur tidigt kan man så sallad?

När och hur ska jag ? Sallat gror tidigt på våren och går att direkt utomhus. Det går också bra att förgro fröerna inomhus och plantera ut när de vuxit upp. Viktigt är att vattna jorden ordentligt innan du sår fröerna.

När ska man så utomhus?

När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså. Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor. Plantera eller i bra, genomvattnad planteringsjord.

Vad så tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. Här berättar vår hortonom Anna om vilka arter det rör sig om. I februari är det dags att aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar.

När ska man så sallat?

Salladsfrön går att under hela säsongen och gror redan vid -5 grader, därför är den lämplig att direkt i pallkrage eller trädgårdsland på våren. Hösten är också en bra tid för sallatsodling om vädret är gynnsamt, då är det fuktigare i luften och fröna har lätt att gro.

Hur varm ska jorden vara när man sår?

Att så på friland kräver att jorden är tillräckligt varm, minst 5 grader. Då kan du direktså frö utomhus direkt på den plats de ska växa. Bönor och ärtor bör inte sås innan jordtemperaturen är minst 10 grader.

När börjar odlingssäsongen?

April är traditionellt starten på odlingssäsongen och den månad som de flesta som inte odlar under vintern drar igång. Nu kan många grödor som är köldtåliga sås och planteras ute eftersom de klarar vårens bakslag som är mer regel än undantag i april.

Relaterade inlägg: