Måste man prata i en rättegång?

Innehållsförteckning

Måste man prata i en rättegång?

Måste man prata i en rättegång?

När rättegången börjar kontrollerar ord föranden att alla som ska vara med på rätte gången har kommit. Ibland händer det att förhöret hålls via telefon och videolänk och då behöver den personen som man förhör inte vara på plats. Om man ska vara med via telefon eller videolänk står det i kallelsen från tingsrätten.

Vart ska rättegången hållas?

Rättegångar i brottmål hålls vanligen i en allmän förstainstansrätt. De kallas tingsrätter. Normalt är det vid tingsrätten i det område där det påstådda brottet begicks som målet tas upp. Rättegångarna är vanligen offentliga.

Vilka sitter med under en rättegång?

De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.

Får man närvara vid rättegång?

Det betyder att du som privatperson har möjlighet att besöka en rättegång. Rättens ordförande får dock besluta att personer som är under 18 år inte får närvara. Domaren kan också bestämma att hela eller delar av förhandlingen, ska hållas inom stängda dörrar.

Hur lång tid tar en huvudförhandling?

Det är således svårt att säga en exakt tid. Den riktlinjen jag kan ge dig är att tingsrätterna i sina scheman för veckans förhandlingar ofta lägger huvudförhandlingar gällande ringa narkotikabrott till mellan 30-60 minuter.

Relaterade inlägg: