Vad behöver man för att plantera?

Innehållsförteckning

Vad behöver man för att plantera?

Vad behöver man för att plantera?

Rensa bort allt ogräs och luckra jorden. Du behöver inte gräva och vända jorden utan bara luckra upp jordytan med en kratta eller kultivator. Blanda i kogödsel eller egen kompost över hela jordytan när du luckrar jorden och kratta ytan jämn. Vattna jorden ordentligt före plantering och sådd.

När är det dags att så frön?

Redan i januari, februari är det dags att så frön med lång utvecklingstid såsom selleri, purjolök, aubergine, chili och paprika. Bland sommarblommorna är palettblad, pelargon, sommarljus och verbena först ut. Men det är mars och april som är de stora såmånaderna för dig som vill förodla.

När ska man börja odla?

Energin kommer med våren och många av oss vill sätta fingrarna i jorden. Det börjar bli tid att börja förså och att göra om fönsterbläcket till en barnkammare för vårens och sommarens växter. De flesta grönsaker och blommor är bra att så i mars-april, för att du ska hinna få en fin skörd.

Hur börjar man odla?

Allt du behöver veta för att börja odla din mat hemma

  1. Välj sorter som trivs hos dig. ...
  2. Börja vid rätt tidpunkt. ...
  3. Välj rätt krukor. ...
  4. Gör research. ...
  5. Ha tålamod. ...
  6. Ha inte för stora krav på dig själv (och din odling) ...
  7. Fundera över vad du redan har hemma. ...
  8. Kolla i köket …

Hur planterar man blommor i kruka?

Är det en stor kruka du planterar i kan du lägga lecakulor eller pimpsten i botten. Häll lite jord i botten och placera sedan klumpen i krukan. Fyll på med jord runt växten. Knacka krukan försiktigt så att jorden sätter sig och fylls ut mellan rötterna jämnt i krukan.

Vad kan man plantera på våren?

Rädisor, sallat eller till och med potatis går alldeles utmärkt att odla i stora krukor eller hinkar på balkongen. Så fort du kan gräva i marken på våren kan du så till exempel romansallat, rädisa, dill, persilja, plocksallat, sockerärta och spenat.

Vilken jord så frön?

Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Små fröer täcks med ett tunt lager grus, sand eller perlit. Större fröer täcks med ett tunt jordlager och ett ytlager av grus, sand eller perlit.

När planterar man om frösådd?

När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, det betyder att de flyttas över till större krukor. 2-3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång. Här kan du läsa mer om omskolning och omplantering.

När ska man odla vad?

På våren börjar många fundera på att så blommor, odla grönsaker och andra grödor. Att köpa frön och jord går ganska fort och enkelt för de flesta.

När ska man börja Förså?

Så frön inne och gör om fönsterblecket till en barnkammare för vårens och sommarens växter. De flesta grönsaker och blommor är bra att så i mars till april men det finns sorter du kan så både tidigare och senare.

Relaterade inlägg: