Vilka råvaror används för att tillverka jeans?

Innehållsförteckning

Vilka råvaror används för att tillverka jeans?

Vilka råvaror används för att tillverka jeans?

Tillverkningen är det som orsakar absolut mest skada. Jeans är gjorda av bomull och odlingen av bomull är nästan bara negativ. Bomull odlas i länder i södra Asien där det är ett tropiskt eller subtropiskt klimat och mycket sol.

Vad gör man jeans av?

Bomullen som jeansen består av är en törstig och bekämp- ningsmedelskrävande gröda som skördas under mycket tuffa förhållanden. I Gunilla Anders bok Bomull beskrivs hur bom- ullen från Uzbekistan, en av världens största producenter av bomull, skördas av minderåriga som kommenderas ut i fälten med minimal betalning.

Vad består jeans av?

Denim, bomullskypert, jeanstyg, är ett slitstarkt tyg för kläder. Vanligen är varpen blå och väften vit. Om väften är svart kallas tyget blue-black (engelska: "blå-svart"). Denim är mest känt för att vara det tyg som används i jeans (blåbyxor) och används också för jeansjackor, kjolar och overaller.

Varför använder man bomull till jeans?

Varför ska man då ha kläder som är gjorda av bomull? Som nämndes tidigare skapar bomull ett väldigt bekvämt tyg som gör att man känner sig sval när det är varmt. Det är även flera olika tyger som tillverkas av bomull. Ett är denim.

Hur färgas bomull?

Kemikalier används under hela tillverkningen: när bomullen tvättas och bleks, när bomullen spinns till trådar och när fibrerna ska luckras upp för att färgerna ska fästa bättre. Mest kemikalier används vid infärgningen av denimtyget, vid tvättningen av de färdiga jeansen och vid olika slitningsprocesser.

Är denim gjort av bomull?

De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull gör du stor skillnad.

Hur påverkar tillverkningen av jeans miljön?

Bomullen som går åt till ett par jeans odlas på en yta av drygt tretton kvadratmeter. Ett halvt kilo kemikalier går åt. Ett par jeans förbrukar 6600 liter vatten. Det krävs 103 bekämpningsmedel.

Hur mycket energi går det åt att tillverka jeans?

Två kilo kemikalier för att tillverka ett par jeans! Nästan ett kilo kemikalier går åt vid produktion av en vanlig t-shirt. Den största mängden används vid färgningsprocessen. Jeans har den största kemikalieåtgången per plagg, nästan två kilo.

Vilka egenskaper har jeans?

Denim har på grund av sin slitstyrka framför allt använts som material i arbetarbyxor. Materialet är mycket motståndskraftigt mot revor och mycket värmebeständigt – med andra ord perfekt för användning i kök och restaurang. Till skillnad från konstfiber som polyester har bomull en naturlig andningsförmåga.

Är det bomull i jeans?

De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull gör du stor skillnad.

Relaterade inlägg: