Vad innebär förskjutning av jämvikt?

Innehållsförteckning

Vad innebär förskjutning av jämvikt?

Vad innebär förskjutning av jämvikt?

Le Chateliers princip säger att om ett system i jämvikt rubbas, så förskjuts jämvikten så att rubbningen motverkas. I praktiken innebär det att om du fyller på med en av reaktanterna eller produkterna, så rinner reaktionen över åt andra hållet.

Hur förskjuts jämvikten?

Hur förskjuts jämvikten när reaktionsblandningen späds?

  1. Vi har en jämvikt: K=[FeSCN2+][Fe3+][SCN−]
  2. Vid jämvikt får vi att K=abc.
  3. Vi räknar ut Q !
  4. Vi ser att Q>K , vilket innebär att reaktionen förskjuts åt vänster.
  5. Vi har en jämvikt: K=[NH3]2[N2][H2]3.
  6. Vid jämvikt får vi att K=a2bc3.
  7. Vi räknar ut Q !

Kan en katalysator påverka jämviktsläget?

En katalysator gör att man snabbare når jämvikt, men själva jämviktsläget ändras inte. En katalysator får bara reaktionen, eller rättare sagt reaktionerna (en katalysator verkar åt båda hållen i en jämvikt) att gå snabbare. ... Vid jämvikt är reaktionen alltid lika snabb åt båda hållen. Då ändras inte koncentrationerna.

Vad är jämviktspris?

  • Jämviktspris är det pris på en marknad där efterfrågan är lika stor som utbudet. Jämviktspriset kan också sägas vara den kvantitet där marginalnyttan för köparna är lika stor som marginalkostnaden för säljarna. Jämviktspriset är det pris som gäller på en marknad.

Vad betyder ekvationen vid jämvikt?

  • Vid jämvikt är alltså Qc = Kc, vilket för den generella reaktion som vi tittade på tidigare betyder att ekvationen. [ C] c ⋅ [ D] d [ A] a ⋅ [ B] b = K c, gäller vid jämvikt. Ekvationen ovan kallas ibland för jämviktsekvationen eller massverkans lag och gäller om, och bara om, reaktionen den hör till är i jämvikt.

Vad är kemisk jämvikt?

  • Kemisk jämvikt (equilibrium) är då en kemisk reaktion äger rum med samma reaktionshastighet som dess motsatta reaktion. Detta innebär att reaktionshastigheten för den framåtskridande och den bakåtskridande reaktionen är lika, och koncentrationen av reaktanter och produkter är konstant.

Relaterade inlägg: