Vad är en Mongolfläck?

Innehållsförteckning

Vad är en Mongolfläck?

Vad är en Mongolfläck?

Mongolfläckar mörk hud. En mongolfläck är ett blåfärgat hudområde. Det är ett slags födelsemärke som barnet föds med och består av en ansamling av melanocyter i underhuden. De flesta mörkhyade barn har en eller flera sådana vid ryggslutet.

Vilka födelsemärken är farliga?

Födelsemärken och leverfläckar är ofta helt ofarliga och behöver vanligtvis inte tas bort. Om du märker att en leverfläck börjar växa, ändra färg eller form, klia eller blöda ska den dock bedömas av en läkare.

Kan pigmentfläckar försvinna?

Barn föds ofta med födelsemärken, andra kommer under de första veckorna eller levnadsåren. Vissa födelsemärken försvinner, andra finns kvar genom livet.

Vad är ett Storkbett?

Så kallade storkbett är röda, platta märken som består av en samling små, ytliga blodkärl. De känns inte. Storkbett finns när barnets föds. De sitter i pannan, på ögonlocken och i nacken.

Hur känner man igen malignt melanom?

Symtom på malignt melanom (hudcancer) Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke (nevus) börjar växa, klia eller ändra färg och form. Vanliga födelsemärken är oftast jämnbruna i färgen och har en regelbunden gräns. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda.

Vad beror hudförändringar på?

Man brukar dela in hudförändringar i godartade och elakartade. De flesta hudförändringar är godartade och alltså ofarliga. Exempel på dessa är åldersvårtor, solfläckar, bindvävsknutor, och så kallade aktiniska keratoser. Dessa förändringar kan komma sig av bland annat ålder och solexponering.

Kan man få en finne i ett födelsemärke?

Basaliom består i de flesta fall av en ytlig hudförändring som växer långsamt och mycket sällan sprider sig till andra delar av kroppen. Hudförändringen brukar likna en hudfärgad finne, glansig knottra eller knuta.

Relaterade inlägg: